GODE VENNER: Matmor Eva Marie Lund og Maya benytter ventetiden til å gi hverandre noen gode klemmer. - Hun er så mammadalt, sier Lund. Foto: Camilla Hovst
I TRYGGE HENDER: Maya fikk et dypt kutt i poten da hun gikk tur. Her ser veterinær Torunn Beurling nærmere på skaden. Foto: Camilla Hovst
TANNSJEKK: Golden retrieveren Lizzie får en knekt tann undersøkt av veterinær Jannicke Hjorth på Kristiansand Dyreklinikk. - Vi har vært hos dyrlegen med hund i helgene, og husker at det var mye dyrere, sier eier Bente Eftevand. Foto: Camilla Hovst
FØR OPERASJON: Det er lite som tyder på at denne firbente krabaten har operasjonsnerver. Foto: Camilla Hovst

En vanlig sjekk hos dyrlegen kan koste rundt 625 kroner. Men utenom dyreklinikkens åpningstider kan prisen fort bli 2500 kroner for samme sjekken.

– Dersom vi blir tilkalt for å behandle dyr utenom arbeidstiden kan prisen bli minst 2500, på grunn av utrykning og helgetillegg. Da er ikke blodprøver regnet med, sier Torunn Beurling, veterinær på Kristiansand Dyreklinikk.

Klar for operasjon

Hunden Maya ligger og halvsover på operasjonsbordet. Hun har fått et dypt kutt i poten etter at hun tråkket på glasskår ute på tur. Nå er hun bedøvet og klar for å få poten sydd.

– Prisen for sjekk, bedøvelse, rensing av sår og sying kommer på rundt 2500 kroner. Hvis vi skulle gjort det samme i helg eller natt hadde prisen blitt 5100 kroner, over dobbelt så mye, sier veterinær Jannicke Hjorth.

Urealistiske forventninger

Bjørn Tore Anderssen, veterinær ved Kristiansand Dyreklinikk, mener mange har urealistiske forventninger til dyrlegeprisen.

– Det er visst noen som tror det er gratis å vekke veterinærer midt på natten, eller få oss til å komme på jobb på en helligdag, sier Anderssen.

Lite økonomisk

Veterinær Erling Frivold ved Vågsbygd Dyreklinikk sier det er vanskelig å gi en standard pris på dyrlegesjekk, men at prisforskjellen er cirka 520 kroner for en sjekk i uka og rundt 2000 kroner for samme undersøkelse i helga.

– Prisen avhenger av hvor lang tid besøket tar, hva slags behandling og liknende. Men det er uøkonomisk å dra på klinikken for å behandle ett dyr om gangen. I uka har vi timebestilling, sier han.

Matmoren til Maya, Eva Marie Lund, bryr seg ikke om prisen hvis det er behov for akutt hjelp.

– Jeg tenker ikke over hvor mye jeg må betale hvis Maya har det vondt. Men det er ikke billig å dra til dyrlegen. Så om det er mulig forsøker jeg å vente til uka, eller å ringe og planlegge litt, sier Lund.

Akutt behandling

Jannicke Hjorth forteller at klinikken oftest tar inn akutte tilfeller i helgene.

– Ofte behandler vi skader etter slossing eller fødsler som ikke går som planlagt. Det kan ikke vente. Men dersom du ser at dyret ikke er helt friskt mot slutten av uka, kan det være lurt å ta legebesøket før helga, sier Hjorth.

Hun understreker at det koster å hente inn folk i helger og om natten, men vil at dyreeiere heller ringer en gang for mye.

– Ikke nøl med å ringe. Så kan man heller bli enige om hva som kan gjøres over telefon. Jeg har inntrykk av at det er mange ansvarlige dyreeiere i Kristiansand, sier hun.

Prisforskjellen varierer

Paul Stamberg ved Randesund Dyreklinikk forteller at de vanligvis ikke tar inn dyr i helger og natt.

– Dyreeierne sendes som oftest til andre klinikker som har helge— og nattevakt. Prisforskjellen varierer veldig ut ifra type behandling og tid. Normalt må man for eksempel regne med rundt 800 kroner mer for en blodprøve, sier Stamberg.

Anbefaler forsikring

For å gjøre dyrlegebesøket så rimelig som mulig har Anderssen følgende råd.

– Ring og forklar tilstanden, kanskje behandlingen kan vente til mandagen, dersom det ikke er akutt. Spør om prisen over telefon. Dessuten er det lurt å forsikre ditt dyr. Har du forsikring, så går du ikke på en smell dersom din firbeinte venn trenger operasjon, sier han.

– Til en viss grad kan du planlegge dyrlegebesøket, men med død og liv og dyr er det ikke alltid like lett, legger han til.