KRISTIANSAND: - For en farse. På barneskolen lærer man å gjøre hjemmeleksene. Her visste de at det kom opp en interpellasjon, men de tar seg ikke bryet med å sjekke tallene, sa artist Rune Andersen etter møtet.

Randøy-beboerne mener at politikerne ikke forsto hva de vedtok, og pekte på at det ikke var noen saksutredning da bystyret behandlet saken om rutebåttilbudet til øysamfunnet øst i kommunen.

— De snakker om transport 12 måneder i året. Vi trenger kun offentlig transport, utenom skoleruta, sju måneder i året. På sommeren klarer vi oss fint med småbåtene våre. Slik har det alltid vært, sier Andersen. Dermed mener de politikernes regnet med altfor høye tall da flertallet bestemte seg for å gi 240.000 kroner slik at øyboerne får en ekstra avgang om morgenen og en om ettermiddagen før klokken 18.00. På kveldstid og i helgene får de ikke noe rutebåttilbud. Beboerne hevder de vil bli isolert om vinteren, og at vedtaket gjør at barn og ungdom ikke kan bruke fritidstilbud på land. Flere enn 30 øyboere hadde kjørt privatbåter til land, og demonstrerte med plakat utenfor Bystyresalen.

Kjente ikke tall

Underveis i onsdagens bystyresak drev ordfører Arvid Grundekjøn med høytregning mens rådmannen ringte Agder Kollektivtransport. Både 1 og 2 millioner kroner verserte. Beboerne selv hevder det koster 680.000 kroner å opprettholde tilbudet de hadde frem til september i fjor.

— Vi kjenner tallene for enkeltturer, men hadde ikke satt dem sammen med forskjellige alternativer, sa rådmann Tor Sommerseth. Da han snakket med øyboerne etter møtet åpnet han for ny behandling

— Hvis dere bringer frem nye, vesentlige opplysninger så kan saken bli behandlet på nytt, sa Sommerseth etter å ha hørt på Rune Andersen og hans to naboer på Randøya, Frode Bjorvand og Øystein Frustøl.

Bystyrepolitiker Dag Vige tror saken kan komme opp igjen.

— Den skulle nok ikke vært realitetsbehandlet på dette møtet, sa han etter bystyret. Verken politikere eller rådmannen visste hvor mye de forskjellige alternativene ville koste.

Øybeboerne mener de kan bringe frem nye opplysninger. Andersen hevder bystyret behandlet saken på sviktende grunnlag.

- Håndsrekning

Agder Kollektivtransport (AKT) har lagt ned rutebåttilbudet til Randøyene fordi det nye anbudet var tre ganger så dyrt som de betalte tidligere. Dermed står de 61 beboerne igjen med skolebåten som eneste transport.

Jannike Arnesen (Ap) tok saken opp i en interpellasjon. Sammen med Demokratene foreslo de å gi nok penger til å opprettholde tilbudet slik det var frem til september, selv om de ikke kjente prisen. Forslaget fikk 20 av 49 stemmer.

Bystyret vedtok å gi 240.000 kroner ekstra i året til rutetransport til Randøya. Ordfører Arvid Grundekjøn mener de gir en håndsrekning, men peker på at dette egentlig er fylkeskommunens ansvar.

- Avfolker

— En hån! De avfolker kommunens siste øysamfunn som ikke er landfast, tordnet Rune Andersen. Han var svært sint etter møtet, og viste fingeren til politikerne gjennom NRKs fotoapparat. Han vurderer å selge huset sitt.

— Jeg har ikke råd til å beholde dette som et sommerhus, sa Andersen, og la til:

— Det er altfor risikabelt å kjøre småbåtene til land på kvelden i stiv kuling og gjennom isvann, sier Rune Andersen. Han har selv en sønn.

Så gikk han og de andre øyboerne fra stedet før de kom tilbake og krevde ny behandling da møtet var slutt.

— Siste ord er ikke sagt, slo han fast før de gikk igjen.