KRISTIANSAND: Tirsdag kveld ble lista over søkerne til stillingen som havnedirektør i Kristiansand offentliggjort. Kun åtte av søkerne figurerer med fullt navn på lista, de resterende fjorten har bedt om konfidensiell behandling av søknadene.

— Vi har sett en dreining mot stadig mer konfidensialitet de senere årene i offentlig sektor, sier Jan Oddvar Skisland.

Skisland understreker at han uttaler seg som lederrekrutterer i Mentorpartner, og ikke som havnestyrets leder, noe han også er.

Det er nå overlatt til nestleder i havnestyret, Pål Harv (H) og rådgivere i Skislands eget firma, Mentorpartner, å håndtere søkerbunken frem til det foreligger en liste på tre-fire aktuelle søkere som havnestyret vil ta stilling til.

- Kanskje er det blitt sånn at tida har løpt litt fra dette med offentlige søkerlister, tror Skisland.

- Mister tillit

— Det offentlige mister mange gode søkere på grunn av det sterke kravet til offentlighet, tror Skisland. - Hvorfor ønsker så mange å holde sitt kandidatur hemmelig?

- Jeg tror at en leder som signaliserer interesse for andre stillinger mister tillit. Lekker det ut at de søker andre jobber, er du omtrent ferdig i den stillingen du sitter i.

- Er dette mest en følelse, eller er det også en realitet?

- Jeg tror det er en kombinasjon. Det skjer noe med tilliten og autoriteten, og dette gjelder både i offentlige og private stillinger. Jeg har registrert i mange sammenhenger at pålegget om offentlighet heller fører til at man trekker seg, enn at man våger å stå løpet ut, sier han.

- Men havnedirektørjobben er en stilling der man forvalter betydelige offentlige midler? Skal man starte en slik karriere med å unndra seg offentlighetens lys?

— Det er kanskje det tyngste argumentet. Det er et sterkt ønske i offentligheten om å få vite hvilke kandidater som har søkt en slik stilling, men det er jo også til det offentliges beste at man får de beste kandidatene til disse stillingene. Ofte sitter de gode kandidatene i tunge lederposisjoner, som gjør at de risikerer mye med å melde interesse for andre stillinger, sier Skisland.

Loven klar?

I offentligsloven omhandler paragraf 25 søkerlister til offentlige stillinger:

§ 25. Unntak for tilsetjingssaker, lønnsoppgåver m.m.

Det kan gjerast unntak frå innsyn for dokument i sak om tilsetjing eller forfremjing i offentleg teneste.

> Unntaket i første ledd gjeld ikkje søkjarlister. Unntaket i første ledd gjeld ikkje søkjarlister.Organet skal snarast etter at søknadsfristen er gått ut, setje opp ei søkjarliste som skal innehalde namn, alder, stilling eller yrkestittel og bustad- eller arbeidskommune for kvar søkjar. Det kan likevel gjerast unntak frå innsyn for opplysningar om ein søkjar dersom vedkommande sjølv ber om det. Ved vurderinga av om ei slik oppmoding skal takast til følgje, skal det leggjast vekt på om det knyter seg særleg offentleg interesse til stillinga. I utlysinga skal det gjerast oppmerksam på at opplysningar om søkjaren kan bli gjort offentlege sjølv om søkjaren har oppmoda om ikkje å bli ført opp på søkjarlista. Dersom oppmodinga ikkje blir teke til følgje, skal søkjaren varslast om dette. Det skal gå fram av søkjarlista kor mange søkjarar det har vore til stillinga, og kva kjønn dei har.

- Uvesentlig

— Jeg har ingen problemer med å forstå at folk av forskjellige grunner ønsker å reservere seg mot offentliggjøring, sier Morten Årikstad, havnestyremedlem og representant for brukerne av havna.

Han er mest opptatt av at havnestyret får en så bred og fyldig liste av søkere som mulig.

— I utgangspunktet pirrer det vel nyhetens interesse for noen, men vi må få de aller beste kandidatene på bordet. Hvis det er konfidensialitet som skal til for å beholde den rette kandidaten, så må det være slik.

Han mener det er en privatsak å søke jobb.

— Det gjelder enten du søker på denne direktørstillingen eller hvilken som helst annen direktørstilling, sier Årikstad.

- Du tenker ikke at det er en fordekt måte å lansere sitt kandidatur på?

- Nei, om han eller hun kommer som mister eller miss X - eller under fullt navn - gjør meg ingenting, bare vi får den best egnede, sier han.