LILLESAND: — Dette blir veldig bra, både for oss i apotekene, legene, pasientene og sykehusene, sier apoteker Linda Haukaas ved Vitus apotek i Lillesand.

Når fastlegen eller sykehuset bestemmer at du skal ha en spesiell medisin, skrives den ikke lenger ut på papir. Nå blir resepten registrert i et datasystem. Dette datasystemet har leger, sykehus, apoteker og andre i helsevesenet tilgang til.

I perioden mai 2010 til juni 2011 ble e-resept tatt i bruk på 18 av 19 test-legekontorer i Larvik og i Os i Hordaland. Erfaringene derfra viser at dette blir en enklere og mer effektiv løsning for både helsevesenet og brukerne.

— Vi vil kunne betjene raskere. Før måtte vi skrive inn hele resepten da pasientene kom, og da de kom første gang, måtte vi legge inn alle personlige data. Nå kommer kunden inn, oppgir fødselsdato og navn, og så kan vi sjekke hva slags medisiner de skal få, sier Haukaas.

Sikkerhet

E-resept reduserer feilmedisineringer og gir økt pasientsikkerhet, viser evalueringer av systemet fra andre steder i Norge. En viktig årsak er at reseptene blir mer korrekt utfylt fordi legen på en enkel måte kan gjøre nytte av oppdatert produktinformasjon fra Statens legemiddelverk, skriver helsedirektoratet på sin hjemmeside.

— For fastlegene blir dette også et raskere og enklere system. For pasientene betyr det ikke minst at man kan gå til hvilket apotek man ønsker og få den medisinen man skal ha, sier Haukaas.

Og det går altså ikke an å miste resepten.

Forfalskning

Forfalskning av resepter blir tilnærmet umulig. Fram til nå har det vært et problem at folk har stjålet hele reseptblokker hos lege eller apoteker, og på den måten skaffet seg medisiner ulovlig. Nå sikres tilgang til reseptopplysningene gjennom avanserte adgangskoder.

Da Fædrelandsvennen besøkte apoteket i Lillesand tirsdag formiddag, var det bare ett av byens legesentre som var knyttet til ordningen. Derfor var det ingen stor trafikk av mennesker med e-resept. Men Haukaas regner med de fleste i byen vil være med i løpet av noen dager.

Oversikt

Legen vil få bedre oversikt over pasientens resepter og faktiske medisinbruk. Legen kan se hva andre leger har forskrevet og få beskjed når pasienten har fått utlevert noe fra apotek eller bandasjist. Hvis legen oppdager feil eller ser at medisineringen må endres, kan tidligere resepter annulleres, skriver helsedirektoratet.

— Pasientene vil også få et tilbud om å opprette en personlig Mine Resepter-side på internett, der man kan holde oversikt over hva som står av meldinger og resepter, forklarer Haukaas.

E-resept vil være innført i halvparten av landets fylker før sommeren. Til høsten kommer Møre og Romsdal, Oslo og Akershus. Resten av fylkene kommer tidlig i 2013. Hele Norge skal ha innført e-resept innen utgangen av 2013.