Rektor ved Kvadraturen skolesenter, Knut Aasen, kunne søndag kveld bekrefte at en elev er drept og en elev er hardt skadet etter en trafikkulykke i Kenya.

Det skriver Vest-Agder fylkeskommune på sin hjemmeside søndag kveld.

De to satt i en minubuss der det i alt var åtte elever og tre lærere fra Kvadraturen skolesenter. Minibussen ble, i følge rektor Knut Aasen påkjørt av en lastebil.

I tillegg var en ingeniør fra Elkem Solar med på turen. Han skal være uskadet.

Ifølge Elkem ble minibussen påkjørt bakfra av lastebilen.

Alle på sykehus

Ulykken skjedde i nærheten av byen Kisumu, ifølge Aasen.

Alle elevene og lærerne befinner seg nå på sykehus i Kisumu, opplyste rektor Aasen sent søndag kveld. Flere skal ha pådratt seg skader i ulykken, men på grunn av problemer med kommunikasjonslinjer kunne han ikke si noe nærmere om skadenes omfang.

Delegasjonen fra elektroavdelingen ved Kvadraturen skolesenter besto av åtte 2.-års elever og tre lærere. De var på tur til Kenya i forbindelse med et prosjekt som skolen er involvert i.

De dro til Kenya fredag, og skulle etter planen være der i ti døgn.

Møtes på skolen

Det er nå opprettet en krisetelefon på Kvadraturen skolesenter.

Pårørende kanhenvende seg til rektor ved skolen, Knut Aasen på tlf. 91166310/38077320

— Vi holder også skolen åpen for de som ønsker å komme for en samtale. Vi har på plass krisepersonell for de som trenger noen å snakke med, opplyser rektor.

Delegasjonen var i Kenya i forbindelse med et mangeårig samarbeidsprosjekt som skolen er involvert i.

— Når fikk dere melding om ulykken?

— Vi fikk den første meldingen søndag ettermiddag om at det hadde vært en ulykke. Men først noe senere ble vi klar over omfanget av ulykken, sier Aasen.

I løpet av kvelden skal skoledagen mandag for de 1100 elevene og 270 ansatte planlegges.

— Det blir selvfølgelig en helt spesiell dag for oss alle, sier rektor Knut Aasen.

UD bistår

Den norske ambassaden er i kontakt med reisefølget og vil bistå etter hvilket behov de har. Vi kan bidra med informasjon om lokale forhold og være et kontaktledd mot forsikringsselskap og helsemyndighetene, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet. Representanter fra ambassaden er ikke til stede i Kisumu, men vil vurdere å reise opp i morgen tidlig, dersom det er behov for det.

Prosjektet

Elkem-ingenør uskadetVest-Agder fylkeskommune beskriver prosjektet i Kenya slik:

Siden 2008 har Kvadraturen Skolesenter i Kristiansand deltatt i et samarbeid med Elkem Solar sammen med Kisumu Polytechnic i Kisumu i Kenya og bistandsorganisasjonen Arc-aid.

Sentralt i samarbeidet er kompetansebygging innenfor planlegging, oppsett og drift av solcelleanlegg i Kenya og i Norge. Skolene har deltatt med elevgrupper som har utført prosjektene med materiell forsynt av Elkem Solar.

Til nå er det bygget en solcellestasjon ved Kvadraturen skolesenter, som genererer strøm til et klasserom. Panelene på denne stasjonen forsyner også Elkem Solar med verdifulle forskningsdata.

En tilsvarende solcellestasjon er bygget opp på Aro-senter nær Kisumu i Kenya – hvor Arc-Kenya driver en helse/opplæringsstasjon.