Røyken siver ut av gullsmedforretningen etter ransøvelsen. De ansatte diskuterer effekten det har å tåkelegge hele lokalet. Foto: Jan Oddvar Eide
Effekten av å tåkelegge hele lokalet er sterk. Foto: Jan Oddvar Eide
Slik ble ranet dekket av Fædrelandsvennen fredag 12. februar 1993.

KRISTIANSAND: — Alt fra ranet i -93 sitter spikra i hardisken. Klart jeg var litt skjelven da vi skulle gjennomføre øvelsen i dag, forteller Lillian Borgen.

Den gangen skjøt ranerne et skudd mellom henne og den andre ekspeditøren i gullsmedforretningen. Én meter fra hodet hennes. Deretter skjøt de i stykker to glassmonterene med kostbare smykker.

Øvelse

Onsdag kveld var det duket for ransøvelse. Den nyeste teknologien skal prøves ut. De ansatte briefes om hva som skal skje. De som er utrygge går nærmest utgangsdøren.

Så utløses ransalarmen. Enorme mengder vann og glycol (tåke) sprøytes ut i lokalet. Etter cirka 15 sekunder er forretningen dekket av tåke. Det er ikke lenger mulig å se noe som helst.Samtidig går den tradisjonelle alarmen. Både inne og utenfor lokalet suppleres den med en mekanisk stemme som sier at røyken er ufarlig, du kan puste normalt mens du oppfordres til å forholde deg rolig, politiet er underveis.

Effektfullt

— Dette var veldig realistisk, veldig annerledes og veldig nyttig, sier Lillian Borgen.

- Tror du ranerne for 20 år siden hadde flyktet med dette anlegget?

— Umulig å si. Vi reagerte rasjonelt den gang. Men alt gikk så fort. Ranerne virket mest skremt av sine egne pistolskudd. Etter å ha skutt i stykker glassmonterene, skar de seg da de prøvde å få med seg smykkene. Så løp de, forteller Lillian Borgen.

— Tåkeleggingen nå var veldig effektfullt, sier innehaver av gullsmedforretningen Jan Petter Hodne.

— Ranet for snart 20 år siden glemmer vi aldri. Dette tiltaket vil sikre de ansatte og butikken. Det forebygger. Undersøkelsene viser at ranerne løper med dette nye tiltaket, når de ikke kan se noe. Men vi vet jo ikke hva som vil skje før det skjer, om vi trykker på alarmknappen eller ikke, sier Hodne.