RINGSAKER/KRISTIANSAND: I flere år har Ringsaker videregående skole latt være å delta i elevdugnaden Operasjon Dagsverk, og i stedet hatt sin egen innsamling direkte til arbeidet i den kenyanske organisasjonen Mathare Youth Sports Association (MYSA). Fædrelandsvennen skrev i sommer en serie artikler om bruddet mellom MYSA og Strømmestiftelsen, etter et varslingsbrev om korrupsjon, aldersjuks og grove seksuelle overgrep.

Da granskningen var over og organisasjonene ikke var enige om veien videre, endte saken i fullt brudd. Men allerede mens granskningen pågikk, frøs Strømmestiftelsen de økonomiske forbindelsene til sin partner gjennom femten år.

Da frøs de samtidig pengene som andre aktører hadde samlet inn til MYSA. Pengene fra fjorårets elevaksjon på Ringsaker har ikke kommet fram til Mathare-slummen.

FAKSIMILE: Fædrelandsvennen 28. juli 2012

UavklartPå Ringsaker videregående skole har man ikke blitt enige om hvordan man skal løse saken. Flere av elevene som var engasjert i innsamlingen, ønsker etter det Fædrelandsvennen kjenner til at pengene fortsatt skal gå til MYSA i Kenya, som pengene ble samlet inn for å støtte. Andre er i tvil om hva som er riktig å gjøre nå. Ringsaker og Brumunddal er et av stedene MYSAs Venner i Norge står sterkt, også etter avsløringene om forholdene i organisasjonen.

Viserektor og lærer ved skolen, Grethe Øksdahl, bekrefter at situasjonen er uavklart.

— Pengene vi samlet inn står på en frosset konto hos Strømmestiftelsen, ja. Det er snakk om 187.000 kroner. Vi kan ta pengene ut når vi ønsker det, men vi har rett og slett ikke bestemt oss for hva som er best å gjøre med dette beløpet, sier hun.

Operasjon Dagsverk

Problemet er at pengene er samlet inn til ett spesifikt formål. Selv om den som samlet inn pengene i teorien kan ombestemme seg i ettertid, har giveren blitt oppfordret til å gi til et spesifikt formål. Og pengene fra fjorårets elevaksjon på Ringsaker videregående skole har ikke kommet fram til sitt formål.

Nå pågår en dialog om hva som skal skje med pengene. Én mulighet er å gi beløpet til Strømmestiftelsen, som har Operasjon Dagsverk i år. Men i så fall er formålet endret underveis.

— Vi skal i alle fall delta på årets Operasjon Dagsverk. Men hva slags følger det får for fjoråret, vet jeg ikke. Jeg har vært i Kenya selv, og har hatt et godt forhold til både MYSA og Strømmestiftelsen, sier Øksdahl.

Hos Strømmestiftelsen får Fædrelandsvennen opplyst at tilsvarende problemstillinger med "frysing" av beløp gjaldt flere givere, men at organisasjonen har hatt kontakt med hver enkelt og ordnet opp i situasjonen.

- Mer enn budsjett

Både generalsekretær Øyvind Aadland og regnskapsleder Tørres Gilje i Strømmestiftelsen sier at MYSA i 2011 fikk utbetalt mer penger enn det som var avtalt, blant annet 25.000 amerikanske dollar som et forskudd på utbetalingene for 2012. — Vi har gjennom flere år støttet MYSA med mer penger enn det som var avtalt, og mer enn de øremerkede midlene som er samlet inn til organisasjonen, så det er ikke slik at MYSA ikke har fått det de har krav på, sier Gilje.

Samtidig har Strømmestiftelsens bevilgninger til arbeidet med partneren i Kenya gjennom flere år blitt trappet ned. MYSA har funnet andre internasjonale partnere, men har brukt mer penger enn de hadde. Da Strømmestiftelsen frøs de økonomiske forbindelsene, ble situasjonen til slutt prekær. Nå er lønningene til mange av de ansatte fem måneder forsinket.

mysa søgne 3.jpg Foto: Torstein en

— Opptrådt ryddigReglene for hvordan innsamlede penger skal forvaltes, kontrolleres av Innsamlingskontrollen i Norge.

Daglig leder Børre Hagen i Innsamlingskontrollen sier til Fædrelandsvennen at etter hans skjønn har Strømmestiftelsen opptrådt i tråd med både lovverk og etiske regler i spørsmålet om pengesummen fra Ringsaker skole.

— Hvis man som mottaker av slike pengesummer, ikke lengre anser det aktuelle formålet som aktverdig, er det riktig å ikke sende pengene videre. Vi har hatt eksempler på dette hos andre organisasjoner også, sier Hagen.

— Men hva bør skje med pengene da? De er jo samlet inn hos private givere til et spesifikt formål?

— Dette er litt vrient, og det kan jeg ikke uttale meg bastant om. Den lokale komiteen som samlet inn pengene, må diskutere dette og finne ut av det selv. Hvis de mener formålet fortsatt er aktverdig, kan de sende pengene til Kenya. Hvis ikke, kan de finne et annet formål.

Krever åpenhet av partneren

I Nairobi sitter styreleder Bob Munro i MYSA og forsøker å håndtere situasjonen som har oppstått. Han forsøker dels å rydde opp i problemene han erkjenner finnes i organisasjonen, og dels å renvaske MYSA for de anklagene han mener er urettferdige eller overdrevne. Samtidig skal virksomheten finansieres, for ikke å bryte sammen.

På vårparten mistet han økonomisjefen sin mens regnskapene var i ferd med å bli ferdigstilt.

— Vi har etterlyst MYSAs regnskaper siden april. Vi har rett og slett ikke mottatt rapport på hvordan pengene fra oss og fra Norad ble brukt i 2011, sier Tørres Gilje i Strømmestiftelsen.

— Revisorbekreftet regnskap er klart til signering nå, de skal få det straks, kvitterer Bob Munro.

Han har imidlertid en sterk utfordring om åpenhet som han retter mot sin gamle, tidligere partner.

— MYSA har funnet det svært vanskelig å få innsikt i spesifikk informasjon fra Strømmestiftelsen om hvilke norske skoler, bedrifter og enkeltgivere som har gitt øremerkede midler til MYSA gjennom Strømmestiftelsen de siste fem årene. Vi insisterer på å få innsikt i dette. Når vi i MYSA forventes å være åpne og transparente overfor våre partnere, forventer vi det samme tilbake. sier Munro.