MANDAL: Etter valget fikk Åshild Schmidt (KrF) plass i planutvalget i Mandal, men så langt har hun bare møtt til ett møte. Årsaken er at da det i fjor ble forhandlet om verv og posisjoner ble bestemt at KrF skulle ha en plass i planutvalget og SV en. Dette var to menn og oppfylte ikke kravet om kjønnsbalanse.

Åshild Schmidt har brutt kommuneloven for å overholde en avtale mellom posisjonspartiene etter valget. Foto: Hallgeir Oftedal

Problemet var bare at dette ikke gikk opp kjønnsmessig, og dermed ble det avtalt at Schmidt skulle ta plassen.

— Avtalen var at jeg skulle melde forfall hver gang slik at Ekeland fikk stille for meg, sier Åshild Schmidt til Lindesnes.

Åpne øyne

Hun sier videre at hun har vært lojal mot gruppa, men legger ikke skjul på at det har vært vanskelig. KrF-politikeren synes ikke at dette kan fortsette og har bedt om et møte denne uka, men mener at hun alene ikke kan bryte en avtale inngått mellom fire parter.

— Ingen synes dette var en god avtale. Men dette ble altså resultatet. Så får vi evaluere i ettertid, sier Ekeland til lokalavisen.

Han sier det var viktig for partiet å bruke hans kompetanse i planutvalget, og at dette var måten for å løse kabalen. Både ordfører Tore Askildsen (KrF) og Ap-politikeren Åse Lill Kimestad bekrefter at dette ble avtalt med åpne øyne.