KRISTIANSAND: — Jeg håper de som står over oss, ser hvor alvorlig dette er og griper inn, sa Harald Sødal, som siktet til fylkeskonservatoren.

— Og riksantikvaren. Jeg er sikker på at han griper inn. Han burde i alle fall gjøre det, la Sødal til fra bystyrets talerstol.

Byggehøyder

Bystyret står fast på at det kun kan bygges fire etasjer i Kvadraturen, med en ekstra tilbaketrukket femte etasje. Men gesimshøyden er økt. I dag er grensen 13,2 meter. I avtalen mellom Høyre og Arbeiderpartiet som ble inngått for en uke siden, ble høyden økt til 15,5 meter, som nesten gir utbyggere en ekstra etasje å boltre seg på. I tillegg kan den tilbaketrukne etasjen bygges større, slik at de ikke blir så tilbaketrukket som i dag.

— Det er utrolig skuffende, sa Sødal.

— Jeg håper fylkeskonservatoren følger med på dette – på den hestehandelen som har skjedd, sa Sødal og viste til avtalen mellom Høyre og Arbeiderpartiet, der han forøvrig mente at Ap hadde fått svært dårlig uttelling.

Plass til Sødal?

— Dette dreier seg om utviklingen av byen vår for de neste hundre, to hundre årene. Dette er den største saken i vår periode. Det er trist at det skal skje på denne måten, jeg er sjokkert, sa Sødal som frykter høye fasader i glass og betong skal sperre sola ute fra byens paradegate.

Demokratenes Vidar Kleppe tok Sødal på ordet, og spurte om saken var så alvorlig at han ville bryte samarbeidet med Høyre og Frp.

Da Sødal entret talerstolen igjen, så han følgende etter en tenkepause:

— Men hvor skal jeg gå da?

Sol og skygge

Diskusjonen i bystyret handlet først og fremst om de nye byggehøydene fører til mer skygge, eller om det blir sol som før.

— Dette er enkel matematikk, sa Sødal som mente at høye bygg vil kaste lengre skygger over Kvadraturen og gjøre den til et mindre trivelig sted.