Byplanlegger Tone Iglebæk mener dette nye hjørnet i Markens er for én etasje for høyt. Det har fire etasjer ut mot gaten, mens femte og sjette etasje er tilbaketrukket. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Dette er en stor plan, det er viktig å ta seg god tid i stedet for å rushe den igjennom, mente Stian Storbukås (Frp), som sammen med Høyre fremmet forslaget om å utsette behandling av Kvadraturplanen.

Fædrelandsvennen skrev tirsdag at frontene er steile om hvorvidt det skal tillates fem eller seks etasjer i kjernen av Kvadraturen. Torsdag var det duket for debatt i byutviklingsstyret, men den ble avblåst.

— Vi fikk ikke tilgang på sakspapirene før mandag, dermed ble det veldig kort frist. Det er viktig at næringsforeningen og Kvadraturens aktører får mene noe på oppløpssiden for en plan som skal gjelde for de neste 12 årene, påpeker Jon Bjørgum overfor fvn.no.

Han er en av Kvadraturens mest aktive investorer, og viser til at forrige gang de var i befatning med planen var under høringsrunden på vårparten i fjor. Siden er det valgt nytt bystyre, for eksempel.

— Det har skjedd mye i byen på ett år, sier Bjørgum.

Dermed blir det om lag en måneds utsettelse av saken, slik at bystyret som siste instans behandler den i slutten av mai.

I handelsområdet, den såkalte citydelen, foreslår byplanleggerne å videreføre dagens prinsipp om fire etasjer ut mot gaten, og en tilbaketrukket femte etasje. Byens fortrinn er lys og luft, de frykter den lille mann i gågata havner i skyggen.

Bjørgum og co. kjøpte og rev Sønnik-hjørnet i Markens gate 30. På tomta reiser M 30 seg, det nye butikk- og kontorbygget til en pris på rundt 100 millioner. Bystyret ga dispensasjon for en sjette etasje, i strid med dagens kvadraturplan.

Grete Kvelland Skaara (KrF) er blant dem som mente saken trengte en runde til i gruppene. Overfor fvn.no røper hun at gruppa er delt, men at hun selv er innstilt på at fem etasjer får holde.

Det ble torsdag fremmet, men ikke votert over, et forslag om å utvide gågata til å omfatte Skippergata bort til Festningsgata.