ØYE PÅ ØYER: Fra Sumatra kan du se Madeira, Andøya, Bragdøya og Odderøya. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Egentlig het de Møvigholmen og Brøvigholmen, de to øyene som skilles av Gjessestredet.

Men det var før Hans Kielland fikk øye på dem i 1812.

ØYBOER: Mette Anita Wivestad Høy, en av fem fastboende på Sumatra. Foto: Lars Hollerud

Den bereiste sjøkapteinen og losoldermannen, og i virkeligheten også en aktiv sjørøver, kjøpte like godt de to øyene for henholdsvis 1500 og 740 riksdaler.

Nye, eksotiske navn

Den 60 mål store Møvigholmen ga han navnet Sumatra, best kjent som verdens sjette største øy og tilhørende Indonesia og ikke sjelden hjemsøkt av jordskjelv.

Den 50 mål store Brøvigholmen fikk altså navnet Madeira, identisk med atlanterhavsøya som tilhører Portugal og som er viden kjent for sin vin.

Opplysningene fremkommer etter hvert som Mette Antita Wivestad Høy blar i en velvoksen ringperm, breddfull av lokal historikk.

Hans Kielland, en av datidens store kaperhøvdinger, kjøpte mer enn et par øyer. Faktisk kjøpte han området på landsiden også, tvers over det lille Kyresundet, som het Kragelunden. Men Kielland syntes også dette området trengte penere navn, og døpte det Paradis.

Verken mer eller mindre.

Tyskerne var her

Men alt har ikke alltid vært paradisisk, i alle fall ikke på Sumatra.

— Tyskerne satte voldsomme spor etter. Fortsatt kan du finne rusten piggtråd under einerbusker, etter at hele øya nærmest ble teppelagt av piggtråd. De noen og 20 husene tyskerne bygde, er alle borte. Men fire store og en mindre bunkers er fortsatt svært synlige, opplyser Mette Anita Wivestad Høy, svigerdatter av 94 år gamle Inge Høy, Sumatras ubestridte høvding og leksikon.

I dag består den lokale Sumatra av to hovedhus, to hytter, en låve, ei vaskebu, et hønsehus og det tidligere båtbyggeriet som er base for en kunstner.

På Madeira, ei lita plankebro unna, står tre hytter.

Alt sammen omgitt av hav og vakker natur.