1. Årets mest leste

Øivind Holthe har skrevet mange sterke tekster i Fædrelandsvennen. Den artikkelen som har blitt aller, aller mest lest i 2013 er det han som står bak. Det til tross for at saken ble publisert i oktober 2012. Bloggen er et godt eksempel på hvordan en sak kan ta helt av i sosiale medier.Holthe skildrer hvordan han gikk glipp av datteras første steg på styltene bestefaren laget på grunn av mobiltelefonen. Han forbanner sin egen avhengighet. I august ble det klart at bloggen ble norskpensum, og da tok den fullstendig av i sosiale medier. Saken engasjerte voldsomt og de fleste kjenner seg nok igjen i mobilavhengigheten. Den fikk nesten 150.000 klikk i 2013. ## 2. Presten ble «Forfatter, homo-hore-jøde-terrorist-svart»

Denne tittelen fikk nok mange til å sperre opp øynene i NRK Sørlandets nyhetssending 20. november.

To klammetegn ble glemt, og på den måten ble prest Iselin Jørgensen plutselig omtalt med en noe uvanlig tittel. Etter at saken ble delt nesten 4000 ganger på Facebook ble den sett av over 55.000 lesere.

Skjellsordene sto på en dovegg som var avbildet på forsiden av et studiehefte som Jørgensen og en kollega stod bak. Distriktsredaktør Anders Sårheim i NRK Sørlandet innså med en gang at ordene kunne misforstås.

3. Førerkortbeslag i Vågsbygd og Fardal

Hundre kommentarer og 35.000 sidevisninger. Sørlendinger var i harnisk etter at 21 førerkort ble beslaglagt på E 39 i Fardalsbakken en augustkveld.

Utrykningspolitiet i Agder og Rogaland beslagla rekordmange førerkort i 2013, noe UP-sjef Øystein Krogstad var sjokkert over. Under kontroller i nye Vågsbygdporten ogi Fardalsbakken kjørte bilistene så fort at politiet kun hadde ressurser til å stoppe de som kjørte så fort at det ble førerkortbeslag.

4. Korsnekt i NRK

En annen sak som har engasjert mange sørlendinger var det Vårt Land som først omtalte.

NRK-journalist og nyhetsanker Siv Kristin Sællmann ble bedt om å ta av seg det 1,4 centimeter store korset da hun skulle på TV. Sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen var en av de som støttet Sællmann i saken. I desember viste hun seg på Dagsrevyenmed et kors på hånden, men uttalte i etterkant at det ikke var med vilje.

Flere artikler om saken:

Kraftige reaksjoner på korsnekt | På med korset, Sællmann | Hva har du rundt halsen, Sårheim? | NRK forsvarer sitt korsnekt med menneskerettigheter | 46 klager på korsnekt | — Jeg er virkelig lei meg om dette går utover muslimer | Er det et kors Siv Kristin Sællmann har på seg her?

5. Solgte brennevin i godteributikk

Kun slått av videointervjuet med Richard Wold, som er omtalt i vår videokavalkade , er det en alkoholrelatert sak som stikker av med best leste #ABO-sak i Fædrelandsvennen i 2013.

Kiosken Markens Gotteri og Isbar solgte Jägermeister på to centiliter med 35 prosent alkohol sammen med marsipan. Saken ble sett av nesten 13.000 av Fædrelandsvennens abonnenter på nett.

En annen butikksak som ble godt lest var et ganske spesielt kostyme som ble solgt blant lekene i leketøysbutikken Brio i Lillemarkens.

6. Flynonstop-eventyret

Både NRK Dagsrevyen og Fædrelandsvennen sendte live 19. april da Flynonstops Embraer-fly for første gang landet på Kjevik. Sørlandet tok imot flyet med åpne armer. Iskrem-kongen Espen Hennig-Olsen stod bak Sørlandets første reiseselskap med eget fly.

Flyet fikk bred omtale i mediene og ble kjent for god kundeservice.

Men tirsdag 29. oktober var det slutt. Selskapet tjente aldri penger. Hennig-Olsen tapte rundt 40 millioner kroner på eventyret. Hele selskapets historie får du her.

7. Journalister sprengte bil

13. desember kom det Twitter-melding fra politiet om en kraftig eksplosjon på Rosseland i Songdalen. Både politiet og Fædrelandsvennens hendelsesreporter rykket ut.

Like etter kom webtv-journalistene Jim Rune Bjorvand og Jon Anders Skau inn i redaksjonen i kjempegodt humør. Sammen med fagfolk hadde de sprengt en bil med åtte kilo dynamitt.

Men, de hadde glemt å varsle politiet, som krevde kake. Bjorvand kastet seg rundt og leverte bløtkake til operasjonsleder Øystein Vellesen umiddelbart. Eksplosjonen kan du se i en ny motor-serie på fvn.no.

8. Gift i 70 år

En sak som rørte i hjerterota til hele Sørlandet ble publisert i august. Knut Tallaksen (94) og Bjørg Møller Tallaksen (90) feiret 70 års bryllupsdag.

De giftet seg først borgerlig av frykt for å bli viet av en naziprest midt under andre verdenskrig.

Saken var blant de mest delte i Norge da den ble publisert. Ekteparet i 90-årene hadde glimt i øyet, og Bjørg avsluttet intervjuet med å fleipe med at Knut kanskje hadde fått seg ei ny kone før 75-årsjubiléet.

9. Sørlandssenteret i Singapore

Den eneste saken i 2013 som toppet fvn.no i nesten ett døgn. Takket være grundig undersøkende journalistikk og et opphold i Singapore kunne

Fædrelandsvennen avsløre at det største ulovlige sexmarkedet i Singapore går under kallenavnet «Sørlandssenteret». Etter at hovedsaken var ute ble saken grundig fulgt opp. Ingrid Michalsen og Tarjei Leer-Salvesen mottok prisen for «årets sak» i Agder journalistlag etter avsløringene.

Flere artikler om saken:

— Har jobbet systematisk med holdninger og atferd| Opprettet egen helseklinikk i 12. etasje | - Det var verre enn jeg trodde | Rydder opp i egne rekker | Cameron: - Kan gå der, men ikke kjøpe sex | Stoler på at bedriftene rydder opp | Aker: - Kan få konsekvenser | - En helt uakseptabel holdning | NOV: Varsler gjennomgang av rutiner | Politiet: - Vanskelig å etterforske

10. Så du naboen?

Folkerike idrettsarrangementer som Hovden Tour , Sommerløpet og Kristiansand - Hovden blir godt dekket av Fædrelandsvennens sportsredaksjon.

En av de aller mest klikkede #ABO-sakene i år, og den mest leste sportssaken, er videoen fra Color Line Setesdal tour i mai.

Nesten 11.000 av Fædrelandsvennens abonnenter benyttet anledningen til å søke på sitt eget, naboens, kollegaens eller kompisens navn på vei opp Bykle-bakken. Målkamera med søkefunksjon har vist seg å være en slager, og blitt gjort ved alle disse tre arrangementene. Målkameraet fra Sommerløpet lå åpent og trakk over 15.000 seere.

PS: Ulykker og andre trafikksaker er det stor interesse for på fvn.no. Vi har valgt å utelate slike hendelser fra kavalkaden.