— Det er klassisk drittvær på vei. Rett og slett. Et hissig, lite lavtrykk kommer over Agderfylkene i løpet av natten. Fra midnatt blir det opptil full storm fra sørvest, men det verste uværet vil være over før dagen gryr på søndag. Så løse gjenstander bør festes, forteller Mariann Aabrekk, meteorolog i Storm Geo.

LIVESTUDIO: Vi følger nattas uvær direkte på fvn.no

— Vi ser for oss at det blir fare for hagl og torden i Vest-Agder utover søndag formiddag, før det letter etter lunsj. Det er kortvarig også dette nedbørsfeltet, legger hun til.

En dumper med pallegaffelløfter fjernet fort og brutalt trærne på fylkesvei 41 ved Grødum under forrige uvær. Nå kan det blir reprise på utfordringene langs veiene. Foto: Baard Larsen

Storm på julaften

— Mandag ser ikke så galt ut, så lille julaften blir en av de bedre dagene. Selv om det er litt kuling og regn i vest. Så er det på den igjen natt til julaften, sier Aabrekk.

— Julaften venter vi lokalt store nedbørsmengder på Agder, opptil 70 mm på ett døgn, og varme luftmasser som gir kraftig vind. Snøgrensen blir på rundt 1.000 meter, så på fjellovergangene blir det nok nullføre, advarer meteorologen.

Hun får støtte av vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.— Julaften må man bare stålsette seg for dårlig vær. Da blir det enda verre enn søndagen, og julaften er vi værmessig engstelige for. Det blir storm rett mot land, noe som blir mye verre for egentlig alt, legger meteorologen til.

Kan bli farlig å ferdes ute på julaften

Så ille tror han det blir på julaften, at han rett og slett sier at det blir farlig å ferdes ute.

— Ting kan komme flygende i høy fart. Kraftig nedbør kan gjøre at sikten blir dårlig. Julaften blir våt og vindfull, men sent på kvelden blir det lettere vær, sier Johnsen.

Lavtrykk på rekke og rad

Lavtrykkene som nå kommer på rekke og rad er ifølge meteorologene veldig kraftige.

— Det første lavtrykket kommer fra Island, som suger til seg små lavtrykk og øker dem i styrke. Dette skaper et skarpt felt som er intenst med byger og sterk vind med storm styrke som sendes på rekke og rad over Sør-Norge. Natt til søndag kommer det første uværet, og dette treffer Vest-Agder hardt. Fra Lista til Torungen blir det storm gjennom natten. Egentlig er det ekstremt vær, men siden varigheten er kort og ikke så veldig langt inn over land, fyller ikke været kriteriene for å bli kalt ekstremvær, forklarer vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

Usikre prognoser for resten av jula

Når det gjelder været for resten av jula viser prognosene at det enten kan bli greit vær fra torsdag av og ut året, eller ny runde med uvær. Per i dag er varselet veldig usikkert, men mye tyder på dårlig vær.