KRISTIANSAND: — Vi har en skole som er bra, men ikke den beste. Vi har som mål at de faglige resultatene kommer opp i landstoppen. Noen mindre ambisjoner kan vi ikke ha, sa ordfører Arvid Grundekjøn til bystyret onsdag morgen.

Kristiansand skal onsdag behandle kommunens budsjett, og Grundekjøn sa tydelige i fra hva som ikke er bra nok med Kristiansand: For mange unge er uten arbeid, kommunens økonomi er trang og resultatene i skolen må bli bedre.

Sammenslåing

For å få til bedre resultater, ønsker Grundekjøn å gjøre noe med skolestrukturen. Det vil i praksis si sammenslåtte skoler. Grundekjøn mener kommunen i dag bruker for mye på skolestruktur.

Vi har en skole som er bra, men ikke den beste.

— Noe er allerede gjort, men mer må gjøres for å få større og bedre skoler, sa Grundekjøn.

Han mener problemet med å få etablert større skoler, er at politikerne bøyer av når presset blir for stort.— Vi vet det er vanskelig når fakkeltogene kommer og avisene begynner å skrive om gråtende skolebarn, sa Grundekjøn.

— Det er da vi som politikere må holde hodet kaldt og styre mot en mer rasjonell skolestruktur.

Eiendomsskatt

Mens flertallet i bystyret i dag kommer til å vedta reduksjon i eiendomsskatten, mener både Arbeiderpartiet og Venstre at dette er penger som burde gått til blant annet skole.

— Vi kommer til å redusere eiendomsskatten, samtidig som vi kutter i skolen. Det er en gal prioritering. Reduksjonen i eiendomsskatt er femti kroner per husstand, og det er nok til å gjøre noe med skolen, sa Mette Gundersen, gruppeleder i Ap

Grundekjøn svarte at kommunen ikke må binde opp penger i det han mener er en for dyr skolestruktur. I tillegg mener han at kommunen må gjøre seg nye erfaringer med blant annet privat drift

— Når det gjelder eiendomsskatt er det en prinsippiel holdning i koalisjonen at den skal ned. Vi har hatt en vekst, men nå fortsetter vi arbeidet med å få den ned.

Kvalitet

Ap og Venstre angrep flertallet for å snakke om kvalitet i skolen, mens de på den andre siden kutter.

— Hvordan i all videste verden klarer Frp å holde et innlegg om kutt i skole samtidig som de hevder at det blir bedre kvalitet? Hos oss er det en klar sammenheng mellom bevilgninger til skolen og kvalitet, sa Mette Gundersen etter Frps innlegg i bystyret.

I sitt budsjett holder Ap og Venstre eiendomsskatten på dagens nivå, samtidig som de ikke kutter i skolen. Frp mener de konserverer dagens struktur med mange små skoler.

— Rådmannen er tydelig på at vi har en dyr skolestruktur. Det betyr at vi må senke utgifter til struktur, men det betyr ikke at vi ikke kan gi skolen et bedre innhold, sa Tor Utsogn, gruppeleder i Frp.