I Vennesla tar det i gjennomsnitt 87 dager å selge en bolig. Foto: Lars Hoen

AGDER: På Sørlandet tar det 65 dager i snitt å selge en bolig.

— Det er noe saktere enn normalt. På denne tiden av året burde vi ligget på 45-55 dager. Samtidig er november og desember månedene med tregest omsetningstid, sier leder for eiendomsmeglerforeningen på Sørlandet, Lise Kjelle.

I Bergen tar det i snitt 16 dager å selge, ifølge oktoberstatistikken til Eiendomsmeglerforetakenes forening. I Trondheim, Oslo, Tromsø og Stavanger tar det henholdsvis 19, 25, 28 og 34 dager.

— De andre byene har en helt annen boligsituasjon enn vi har. På Sørlandet har vi hatt aktive politikere som har hatt fokus på boligbygging. Det har ikke de andre storbyene hatt, sier Kjelle.

Hun presiserer at det selges godt med boliger fremdeles og at markedet er langt fra stoppet opp.

Tregest i Lillesand

Tall fra Eiendomsverdi, som overvåker boligmarkedet, viser at det også er store forskjeller mellom byene på Sørlandet. I Lillesand, hvor det er solgt 100 boliger hittil i år, har omsetningstiden vært 123 dager i snitt. I Mandal er 190 eiendommer blitt solgt i løpet av et snitt på 50 dager. Tallene inkluderer fritidsboliger.

— Det er ikke unormalt at det går tregere i distriktene. I Lillesand er det blitt ferdigstilt mange prosjekter i det siste, mens andre steder har hatt mindre utbygging, sier Kjelle.

Ordfører Arne Thomassen (H) viser til samme årsak. Han fremhever at Lillesand fremdeles vokser og ikke er blitt mindre populær å bo i.

— Veldig mange entreprenører har satt i gang prosjekt i Lillesand med bakgrunn i at vi vokste med opptil tre prosent i 2010, skriver Thomassen i en e-post til Fædrelandsvennen.

Han viser til at mange har kjøpt seg leilighet og nå har et hus å selge.

— Dette vil jevne seg ut over tid, skriver Thomassen.

Godt salg i Grimstad

Mandal, som har raskest omsetningstid i Agder, merker også at markedet er noe tregere.

— Vi har solgt litt færre boliger og det tar noe lenger tid. Det gjør at vi må bli enda flinkere til å ikke sette prisen for høyt, sier eiendomsmegler Jonas Leyre Amstrup hos ABCenter i Mandal.

I Grimstad er det hittil i år solgt 300 boliger med en snitthastighet på 58 dager.

— Vi har hatt det beste året noensinne. I løpet av året har vi solgt flere boliger enn i fjor, sier Trygve Ribe i DnB Eiendom Grimstad.

Ifølge Ribe er det salget av eneboliger som går best. Leilighetssalget går noe tregere.

— Eneboliger og tomannsboliger går for rundt prisantydning, mens leiligheter går noe under. Det kan ha sammenheng med at det er blitt bygget en del leiligheter i det siste, sier Ribe.

I Vennesla har omsetningstiden vært 87 dager i snitt i år.

— Vennesla er preget av det samme markedet som resten av Sørlandet. Vi har omsatt greit med boliger, men merker at det er lite folk på visning. Både selger og kjøper må være villig til å forhandle om pris. Meglerne må også jobbe mer med hvert enkelt salg, sier Mariann Thomassen hos Plussmegleren Vennesla.