SKITTEN FUGL: Måke JEEO fotografert i Gjestehavna 3. mars, 14 dager etter oljeutslippet. Foto: Rolf Johansen
IKKE BARE BAK: En tilgriset svartbak, fotografert nyttårsaften 2011 i Mandal. Foto: Morten Helberg

KRISTIANSAND: Det er fiskemåka med ringmerket JEEO et levende bevis på. Fuglefotograf Rolf Johansen fra Hånes kan dermed offentlig dokumentere noe ingen i Norge har gjort før ham, at i alle fall måker med moderat oljeflekket fjærdrakt er langt mer hardføre enn norske naturmyndigheter har antatt.

Etter at fraktskipet Godafoss grunnstøtte i Østfold 17. februar i fjor, og slapp ut store mengder olje, ble mange tilgrisede fugler vasket og enda flere skutt.

— Flott å få dette dokumentert i Norge, sier Morten Helberg, doktorgradstudent fra Mandal som fordyper seg i måkers trekk og overlevelse etter klimaendringer.

— Johansens bilder underbygger lignende dokumentasjon som er gjort i Nederland, og bør være en vekker for Statens naturoppsyns praksis med tilsølte måker, mener Helberg, som sier at anslagsvis 40 prosent av måkene på sørlandskysten hadde olje i fjærdrakten etter utslippet fra Godafoss.

— Det avgjørende spørsmålet må være hvor stor del av fuglen som er tilsølt. Hvis olje dekker mer enn halvparten av kroppen, blir jo regnestykket et annet. Dessuten er andre fugler, som skarv og ærfugl, mer sårbare. Det er ikke like enkelt for disse å komme seg til land for å få tørket fjærene, legger han til.

Rolf Johansen, som i årevis har fotografert fugler i alminnelighet og måker i særdeleshet, er også klar på at måker med noe oljesøl klarer seg, såfremt de finner mat.

— De skifter jo fjær etter hvert, påpeker fotografen, som vedgår at han ble overrasket da han gjenkjente ringmerket JEEO på fiskemåka han avbildet i Gjestehavna 29. desember.

— Jeg fotograferte den samme måka samme sted 3. mars, ganske tilsølt av olje. Hvor den har vært i mellomtiden, aner jeg ikke. Men den har vært borte fra vinterstamplassen ganske lenge, sier Rolf Johansen.