KRISTIANSAND: Vest-Agder får 40 millioner til prosjektet som betyr at de midlertidige rekkverkene mellom Kristiansand og Søgne forsvinner.

Samtidig skal strekningen med firefeltsvei ved Tangvall forlenges de siste hundre meterne fram til Tangvall.

Andre samferdselsprosjekter må vente.

— Dette følger bare Nasjonal Transportplan. De store investeringene kommer ikke før i 2017 eller 2018, sier Johan Mjåland, avdelingsdirektør i Statens vegvesen region Sør.

Fornøyd

Midtrekkverkene mellom Kristiansand og Søgne er det største enkeltprosjektet i Agder som får penger i regjeringens forslag til statsbudsjett. Der vil regjeringen bruke 22,7 milliarder (+1,7 milliard) på vei over hele landet.

I tillegg kommer inntekter fra bompenger.— Jeg er strålende fornøyd med at det ligger så mye til samferdsel i statsbudsjettet. Det betyr at vi ligger godt an til å komme inn senere, sier Aust-Agders Freddy de Ruiter (Ap), som i forrige periode satt i Samferdselskomiteen.

Han mener landsdelen må se til Nasjonal transportplan som er vedtatt i Stortinget. Her ligger store prosjekter som Arendal - Tvedestrand og flere prosjekter med firefeltsvei mellom Kristiansand og Lindesnes.

— Jeg ville vært mer bekymret hvis det ble smurt tynt, tynt ut over hele landet uten at Nasjonal transportplan ble fulgt opp, sier de Ruiter.

800 mill

Regionveisjef Kjell Inge Davik mener Agder har fått det de kunne forvente.

— Det er en økning i satsingen på samferdsel, og regjeringen følger den opptrappingen de har lagt opp til, sier Davik.

Men partiene som nå skal gå fra opposisjon til posisjon, er ikke enige i at dette er noe å være fornøyd med. De etterlyser blant annet pengene til en fullstendig utbygging med firefeltsvei mellom Breimyrkrysset og Søgne.

Det er satt av mellom 600 og 700 millioner til utbedring her. Under valgkampen sa samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) at hvis regionen ville bruke pengene til ny vei, kunne staten bevilge 800 millioner ekstra til en fullstendig utbygging.Senere har politikerne lokalt blitt i villrede om dette er friske midler.

— Skandale

Pengene ligger uansett ikke inne i statsbudsjettet.

— Jeg reagerer voldsomt på at disse pengene vi så høytidlig ble lovet i valgkampen ikke kom med statsbudsjettet. Det vil jeg kalle skandaløst. Det hadde ikke vært noe problem hvis pengene ble bevilget nå, og at de ble utbetalt så raskt det ble fattet et vedtak lokalt, sier Åse Michaelsen (Frp).

Hans Fredrik Grøvan (KrF) er heller ikke enig i at Agder må fine seg i å vente til 2017 eller 2018 for å få de store midlene. Han mener de 40 millionene til møtefri vei viser hvor forsømt landsdelen er.

— Det er for eksempel ikke penger til å videreføre E 39 gjennom Lindesnes. Her er planene klare, og det er bare å gå i gang, sier Grøvan.

Ingen av de to vil si noe om sjansene for at det kommer penger til en firefeltsvei mellom Breimyrkrysset og Søgne når en ny regjering overtar om noen dager.

— Vi vil kjempe veldig hardt for å få startet på arbeidet med å bygge en firefelts E 39 gjennom Songdalen. Slik at vi kan beholde pengene som er avsatt samtidig som vi får 800 millioner ekstra, sier Grøvan.