KRISTIANSAND: — Dette handler selvfølgelig om at han er i Arbeiderpartiet og at vi er i KrF. Vi ønsker å få våre kandidater i styret. Er det noen som har historie for å jobbe for sine folk inn i styrer, så er det nettopp Arbeiderpartiet, sier Jørgen Kristiansen.

I formannskapet på onsdag, sørget KrF, Høyre, Frp og Pensjonistpartiet for at Jan Oddvar Skisland (Ap) ikke ble blant Kristiansand kommunes kandidater til styret i Sørlandet sykehus.

Det ble nevnt tre grunner. De borgerliges kandidater hadde kvalifikasjoner som mangle, det var behov for fornyelse og Skisland hadde kommet med uheldige uttalelser om et universitetssykehus i Aust-Agder, nær fylkesgrensa.

Enige

Nå viser det seg altså at Jørgen Kristiansen selv ikke deler kritikken mot Skislands utspill. Etter de omstridte uttalelsene fra Skisland, snakket nemlig Skisland og Kristiansen sammen om muligheten for et storsykehus.

— Det jeg har sagt, er at jeg har hatt sympati med den tenkingen, sier Kristiansen

— Hva mer kan du si om samtalen?

— Det er ikke så mye mer å si. Vi hadde en prat der jeg kommenterte at jeg har sympati med tankegangen og at det kanskje er det som er riktig på sikt.

— Er du uenig i at det var uheldig av Skisland å komme med utspillet?

— Jeg har forståelse for de i koalisjonen som måtte mene at det er et feil synspunkt. Men for min egen del har jeg ikke konkludert ennå.

Feil parti

De fire samarbeidspartiene har fått sterk kritikk fra Arbeiderpartiet etter at de ikke ville gå med på å foreslå Skisland i tillegg til de borgerliges kandidater.

— Jeg synes de oppfører seg på en ganske maktarrogant måte. Det har de gjort ved flere anledninger etter valget. Dette var vel den siste dråpen, sier Eirik Langeland (Ap).

Fylkespolitiker Toril Runden (Ap) peker på at Skisland har fått støtte fra fylkespolitikerne.

— Vi har tradisjon for å velge bredt, slik at de som bestemmer kan velge blant flere dyktige kandidater. Det er beklagelig hvis det i Kristiansand blir partipolitisk, siden man da ikke får så mange å velge.

Foreslo Skisland

Jørgen Kristiansen mener det må være lov å jobbe for sine egne og understreker at det er derfor han ikke stemte for Skisland.

— Men det er kanskje uvant for Ap at de ikke lenger er i posisjon, hverken nasjonalt eller lokalt.

— Dere kunne ha støttet både Skisland og deres egne kandidater?

— Vi har Pål Harv og Viggo Lütcherath som våre kandidater. Da blir det rart å foreslå noen fra Arbeiderpartiet i tillegg.

Skisland selv er enig i at Arbeiderpartiet har en tradisjon for å skaffe verv til sine.

— Det har jeg ingen problemer med å se, men da tenker jeg nasjonalt og ikke lokalt. Lokalt har man prøvd å fordele ut fra den politiske bredden. I sånne tilfeller som dette har man normalt lansert kandidater fra fire - fem partier for å få inn en representant fra Kristiansand.

Uenig med Kristiansen

Frps gruppeleder Tor Utsogn er krystallklar på at Kristiansand må ha medlemmer i sykehusstyret som vil etablere et nytt sykehus i Kristiansand.

— Vi trenger et nytt sykehus, men i kombinasjon med det vi har. Ved å plassere det i Kristiansand, vil det være kortest vei for flest mulig. Det viktigste argumentet er likevel at vi kan bruke den eksisterende bygningsmassen. Det er en langt rimeligere og bedre løsning enn et helt nytt sykehus et helt annet sted, sier Utsogn.

— Hva synes du om at Jørgen Kristiansen er åpen for å legge et storsykehus ved fylkesgrensen?

— Det er opp til han å mene det han vil om det. Det vil jeg ikke kommentere. Jeg mener det er ufornuftig å flytte sykehuset ut av Kristiansand. For å være sikker på at det synet blir ivaretatt, vil ha folk i styret som står for det standpunktet.