LILLESAND: — Vi ser på salg av barnehager som interessant. Det er ikke lagt inn i budsjettet, men vi vil vurdere dette og legge fram en sak for bystyret i april, sier rådmann Jan Henning Windegaard.

Lillesand har 13 barnehager. 9 av dem er private og 4 er kommunale. Hvor mye kommunen kan tjene på full privatisering er uklart, men ifølge økonomisjef Marianne Tovsen kan det dreie seg om opp mot 100 millioner.

— Dette er noe rådmannen mener vi bør vurdere og som det vil bli en debatt rundt. Jeg stiller meg avventende til vi vet mer om hvilken effekt det vil ha. Dette vil jo skape en uro for rundt 70 ansatte, sier ordfører Arne Thomassen (H).

- Mister kontrollen

Leif Vagle (Ap) var overrasket over forslaget.

Rådmann Jan Henning Windegaard presenterte onsdag sitt budsjettforslag i bystyresalen i Lillesand. Han tror forslaget om å fjerne bunnfradraget for eiendomsskatt vil få størst motstand fra politikerne. Foto: Erlend Olsbu

— Kommunen har ansvaret for barnehagene uavhengig av om de er private eller kommunale. Dersom alle barnehagene selges vil det bli vanskeligere for kommunen å ha styringen. Jeg er også bekymret for hva som skjer hvis en av de private barnehagene plutselig blir lagt ned. Kommunen har jo ansvar for full barnehagedekning, sier Vagle.

I dag er 36 prosent av barnehageplassene kommunale. 64 prosent er private. Dersom barnehagen som nå er under bygging blir kommunal vil fordelingen bli 50/50, som fram til nå har vært det politiske målet i Lillesand.

Arne Gulbrandsen (Frp) er derimot positiv.

— Frp har ikke noe imot privatisering av barnehagene. Det er uansett interessant å få tallene på bordet, sier Gulbrandsen.

- Skuffet over forslaget

Barnehagerådgiver Kari Johanne Henriksen i Lillesand kommune er skuffet over forslaget.

— Det vil føre til at vi mister styringen på barnehagesektoren. Vi har plikt til å skaffe nok barnehageplasser, men de private kan gjennom sine vedtekter velge å kun ta inn de barna de ønsker, sier Henriksen.

Hun legger til at de private barnehagene sjelden dukker på møter som kommunen inviterer til.

— Det er mange gode private barnehager, men jeg synes kommunen trenger egne barnehager, sier Henriksen.

- Mangfold viktig

Det synes også Cecilie Vardvik, som er styrer i den private barnehagen Avigo.

— I Lillesand har vi et godt samarbeid mellom de private og kommunale barnehagene. Jeg synes vi bør ha begge deler. Mangfoldet er viktig, sier Vardvik.

— Dere blir kritisert for ikke å delta på møter?

— Jeg vet ikke helt hvor mange møter de har, men min erfaring etter 13-14 år som barnehagestyrer i Lillesand er at vi samarbeider godt. De har sine kurs og vi har våre ting som vi deler med de kommunale, sier Vardvik.