Så langt har jentene fått mat og soveplasser uten store problemer. Foto: Line Marie Kristiansen
Gjestfriheten har vist seg å være stor i Nord-Norge. Heller ikke de andre gruppene har hatt store problemer så langt. Foto: Line Marie Kristiansen
Som en del av opplegget måtte jentene snakke om barnedødelighet med en jordmor. Det fikk de gjort på sykehuset i Tromsø. Foto: Line Marie Kristiansen
De har tatt med seg soveposer, men sluppet unna høstkulden så langt. Foto: Line Marie Kristiansen
På Cafe Flyt fikk jentene store hamburgere; gratis. Foto: Line Marie Kristiansen
Jentene har også badet i Tromsø. – Det var rimelig kaldt, medgir Line Marie. Foto: Line Marie Kristiansen
I tillegg til å presse egne grenser får elevene en oppleve nye og spennende steder på turen. Foto: Line Marie Kristiansen

Sammen med tre andre jenter skal hun reise i ti dager uten å bruke mer enn ti kroner om dagen. Opplegget er en del av folkehøgskolen Soltuns linje «Backpack surprise».

– Det var en overraskelse for oss. Vi fikk beskjed om turen lørdag kveld og dro søndag, forteller Line Marie. I skrivende stund er hun i Mosjøen; jentene fikk nemlig gratis skyss med Hurtigruta.

Budsjett så langt: 0 kroner

Totalt er fjorten elever på rundtur i Nord-Norge i disse dager. Denne gjengen har klart seg i fem dager uten å bruke én krone.

– Den første dagen ringte vi på en tilfeldig dør, forklarte situasjonen for mannen i huset og fikk nei. Vi gikk videre til en bensinstasjon for å høre der, og da kom faktisk kona til mannen løpende etter oss. Så fikk vi sove der likevel, men hjemmebakt brød til frokost og alt, forteller hun.

Line Marie og resten av jentene fikk kjøre gratis med bussen. Foto: Line Marie Kristiansen

Natt nummer to sov de hos en gammel nabo av en på gruppa. Natt til onsdag fikk de slappe av i lobbyen på Radisson Blu før de gikk om bord på ferja.

Jentene har også spist seg mette på pizzabuffet hos Peppes Pizza og hamburger fra Cafe Flyt i Tromsø.

– Da vi stoppet i Stokmarknes gikk vi til en Mix-kiosk. Der hadde de ikke noe mat, men vi fikk fire kilo gratis godteri fordi de nettopp hadde tømt skålene sine, sier Line Marie.

Da de ikke fikk tigget mat i Svolvær på grunn av været, spanderte hotellsjefen et middagsmåltid på Hurtigruta også.

Presser grenser

Bakgrunnen for tikronersregelen er å forsøke å leve innenfor det fattigdomsgrensa tillater. Men så langt har jentene hverken opplevd sult eller mangel på tak over hodet.

Jentene fikk gratis middag hos Peppes Pizza. De skulle egentlig dele ut flyers, men da det ikke var flere igjen slapp de det også. Foto: Line Marie Kristiansen

– Livet vi lever nå er veldig annerledes enn folk flest som faktisk lever under fattigdomsgrensen. Men turen handler nok mest om å presse egne grenser. Det er jo veldig ekkelt å spørre folk om man kan få mat, understreker 19-åringen.

I tillegg til økonomiske begrensinger får folkehøgskoleelevene oppgaver underveis. Alle gruppene må innom Bodø eller Tromsø i løpet av perioden. Hvert tusenårsmål har også egne utfordringer knyttet til seg; som å gi mat til hjemløse og besøke en jordmor.

Gruppene kan også få ekstrapoeng. Det er årsaken til at disse fire jentene dro på bar for å synge med et danseband. Og at de tok kontakt med Fædrelandsvennen.

– Den vanskeligste oppgaven blir nok at alle fire skal på «blind date» med folk fra forskjellige etniske bakgrunner. Vi hadde egentlig tenkt til å gjøre det på Hurtigruta, men det var ikke så mange unge folk her, forteller Line Marie.

Lett å få haik

Boller og fire kilo godteri er provianten de har tilgjengelig akkurat nå. Håpet er å få tak i noe ordentlig mat på mellomstopp i Svolvær. Foto: Line Marie Kristiansen

Etter at de ankom Brønnøysund fikk jentene haik til Mosjøen og planen er å dra videre til Mo i Rana. Så langt har det ikke vært et stort problem å komme seg rundt.

– Til nå har vi ikke blitt plukket opp av en eneste dame, bare menn. Hehe. Jeg er ikke så nervøs for turen videre. Vi har hatt gode opplevelser til nå.

Gruppa som har fått flest poeng får en gave som ifølge Soltun vil endre livene deres. For å få sjanse på den må jentene være tilbake i Evenskjer onsdag formiddag.