KRISTIANSAND: — Jeg synes det er en beklagelig og trist måte å tenke på i et demokrati. Man kringkaster det ene synet, og så sier man nei til å få fram den andre siden. Retten sier nei til å få fram det totale bildet, og informasjon som det norske folk burde ha fått, sier Arne Tumyr til Fædrelandsvennen.

Fra Søm i Kristiansand styrer han organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian). 79-åringen inntar vitneboksen i Oslo tingrett tirsdag, som et av 11 vitner for forsvaret av Anders Behring Breivik. Opprinnelig stod18 vitner på lista.

Flere reagerer

Retten har tillatt direkte tv-overføring av vitneprovene til dem de mener er sakkyndige forskere, som Lars Gule og Øyvind Strømmen, men ikke vitner som deler Breiviks tanker.

Denne forskjellsbehandlingen har flere av dem reagert på. Bloggeren Peder Nøstvold Jensen, bedre kjent som Fjordman, fikk overtalt Breiviks forsvarere til å droppe ham som vitne etter forbudet.

I en leder i dag kritiserer også Aftenposten rettens avgjørelse:

"Dommerne har ledet denne ekstreme saken på en utmerket måte, men her har de gjort seg sårbare for anklager om forskjellsbehandling. Ideologisk baserte konspirasjonsteorier kan lett blomstre opp i en sak som dette", skriver lederskribenten.

Arne Tumyr sier han ble oppfordret av andre Sian-medlemmer til å nekte å vitne. Men han anser likevel vitneprovet som en god mulighet til å fremme sin islamkritikk.

— Jeg ser fram til å kunne fortelle hva Sian egentlig står for og hva som er forskjellen på Sian og Breivik.

- Politikken er bakteppet

Til Fædrelandsvennen har Arne Tumyr tidligere tatt avstand fra handlingene 22. juli, men også trukket fram Breiviks "fremragende islamkritikk". Han fnyser av symbolbruken og korstogstankene, men er også enig i deler av Breiviks syn på den norske opinionen.

— Jeg stiller spørsmålet: Hadde vi hatt denne situasjonen med Anders Behring Breivik uten islam her i landet, hvis ikke vi hadde hatt den politikken overfor islam som vi har hatt? Har politikernes noe skyld i denne situasjonen, gjennom måten de har styrt samfunnet på?

— Du mener dette?

— Hvis man ikke trekker det for langt, så mener jeg det. Styringen av samfunnet er en del av bakteppet.

- Breivik er en av flere

I dag er han i Oslo tingrett sammen med tre andre islamkritikere: Ole Jørgen Anfindsen, redaktør for nettstedet HonestThinking, Ronny Alte, tilknyttet nystartede Norges Frihetsparti, og Vigrid-leder Tore Tvedt.

— Det er vel det vanlige opplegget: Jeg skal fortelle litt om meg og om hva Sian står for. Så vil de spørre om vi er blitt utsatt for ytringsinnskrenkende holdninger og ellers møtt problemer. Om hvorfor vi er redde for islam og på hvilket grunnlag, sier Arne Tumyr.

— Hva tenker du om ditt vitneprov kan bli brukt til å bevise hans tilregnelighet?

— Tilregnelighet har ikke vi noe forhold til. Det er et spørsmål som retten må ta stilling til. Der vi kommer inn i bildet er for å vise at flere enn Breivik har de samme islamkritiske holdningene, sier Arne Tumyr.