Vi har samlet lenker og vær for en del av de mest populære utfartsdestinasjonene på Sørlandet. Klikk deg fram på kartet for å sjekke forholdene. Utover påsken oppdaterer vi kartet og legger til lenker til våre reportasjer fra påskefjellet!

Meteorologene lover fantastisk påskevær i sør. Langtidsvarselet viser ingenting annet enn en stor sol — hver dag.

– Det ser veldig flott ut for Sørlandet hvor det blir meget gunstige forhold. Det blir pent, kaldt vintervær, konkluderer Børge Johansson, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

– Brukbare temperaturer dagtid

For Agder er det meldt stort sett lettskyet pent vær, med lite vind hele påsken.

– Varselet ser sikrere ut i dag enn det gjorde i går. Sørlandet er den landsdelen som kommer best ut av hele påskeværet, sier Johansson.

Han forteller at det vil bli store variasjoner mellom temperaturene på nattestid og på dagtid.

– I morgentimene kan det bli ned mot ti minusgrader i indre områder, og til og med enda lavere langt oppe i Setesdalen. Der kan det bli ned mot minus 20, sier meteorologen.

– Det vil bli brukbare temperaturer på ettermiddagen. Da vil det ligge på null eller litt over null grader, selv i indre strøk.

Kaldere enn normalt

Med påsken like rundt hjørnet er det mange som venter på litt mer vårlige temperaturer. Da gjelder det å huske at dato for når påsken kommer kan variere svært mye, og i år er det ikke spesielt sent. 1. påskedag er i år 31. mars, men dagen kan komme så sent som 25. april. Det gjør den i 2038 – om 25 år.

Men likevel. Det er kaldere enn vanlig for denne måneden. Værstatistiker Bernt Lie har regnet ut at mars så langt har vært to grader kaldere enn normalt.

– To grader på en treukersperiode er ganske mye. Når dette kommer på toppen av den kaldeste vinteren vi har hatt på 17 år, så er det absolutt grunn til å lengte etter ordentlig vårvarme, sier Lie til Fædrelandsvennen.

NYDELIG VINTERVÆR: Ved Eikerapen alpinsenter er det gode forhold. Foto: Rolf-Martin Nygård

Den kaldeste minimumstemperaturen i mars ble målt på Kjevik torsdag 14. mars med -12,7 grader.– Det er ganske voksent til å være såpass langt ut i måneden. Den dagen var døgnmiddeltemperaturen 6,6 grader under det normale, sier Lie.

Måtte sprengfyre

Bærumsmannen har reist til sommerhuset på Eigebrekk i Mandal for å feire påske. Her ble han møtt med minst like mye snø som det var hjemme på Østlandet — og en frostsprengt nedbørsmåler.

– Vi måtte sprengfyre i peisen for å få opp varmen. Det var skikkelig kaldt å komme ned hit i år, sier han.

Skikkelig varme må vi nok fortsatt vente en stund på. Døgnmiddeltemperaturen må opp i ti grader før det regnes det som sommertemperatur.

– Det skal normalt skje på Kjevik den 16. mai, sier Lie.

Tror våren kommer raskt

Værprofet Bjørn Frang fra Åsnes i Hedmark er ikke så sikker på at meteorologene får rett med årets påskevarsel.

– Jeg tror bestemt at Østlandet vil få uvær i påsken. Det blir ikke like bra som alle venter, og jeg tror dette gjelder Sørlandet også. Det vil ikke forbause meg om det kommer et skikkelig snøfall, sier Frang til Fædrelandsvennen.

Hedmarkingen er kjent for å spå været etter tegn i naturen. Han mener mye tyder på at den etterlengtede våren ikke er langt unna.

– Det har vært en hard og streng vinter, men nå er det snart vår. Den vil komme raskt etter påske. Deretter vil vi få en god og varm sommer, tror værprofeten.

– Hva tyder på det?

– Både vindretninger og stjernehimmelen som var på 13. dag jul. Dette bruker å slå godt inn, sier han.