ARENDAL: En 29 år gammel mann fra Froland er dømt til samfunnsstraff i 180 timer etter at Aust Agder tingrett blant annet fant ham skyldig i å banke opp kjæresten sin.

Lørdag 23. juni 2012 var mannen på fest. Her drakk han øl, og da han gikk tom for øl, gikk han over til sprit. Dette til tross for at han i retten opplyste om at han ikke tålte noen av delene særlig godt.

Svartnet

Etter hvert begynte han å krangle med kjæresten, og han skal ifølge dommen ha vært svært stygg i ordbruken. Kjæresten ga ham derfor et lite klaps, og da svartnet det for 29-åringen.

Mannen fortalte i retten at han husket at han gikk til angrep på kjæresten sin. Han husket ikke eksakt hva han gjorde, men innrømmet at han husket at han slo henne.

Kjæresten har fortalt at hun skal ha blitt lagt i bakken, slått i ansiktet flere ganger, sparket i magen og fått hodet banket i bakken flere ganger. 29-åringen skal så ha dratt henne inn i en bil og dunket en bildør over bena hennes flere ganger.

I retten fortalte mannen at kjæresten i ettertid har fortalt ham hva han gjorde, og at han ikke tvilte på at hennes versjon var sann da hun aldri ville ha løyet til ham. I tillegg var han klar over at han mister kontrollen når han drikker.

Livredd

Mannen regnet derfor med at han hadde slått kjæresten flere ganger med knyttet hånd. Han forklarte at når han er sint, slik han var den gangen, slår han med knyttet hånd og stanser ikke etter ett slag.

I retten fortalte kvinnen at han hun på dette tidspunktet var livredd. Mens kvinnen satt i bilen, slo mannen inn vinduet i førerdøren, og da hun forsøkte å kjøre vekk fra stedet, hoppet han opp på panseret.

Kvinnen kjørte et lite stykke med han på panseret. Da hun stanset, datt 29-åringen av. Kvinnen så at han ble skadet i fallet, og ville kjøre ham til sykehuset.

I retten fortalte mannen at han husket situasjonen, og at han tvang kvinnen til å kjøre ham vekk fra stedet etter episoden.

Kastet telefonen inn i skogen

I retten fortalte en politibetjent at han den aktuelle kvelden fikk i oppdrag å kjøre til Froland. Han hadde fått opplyst fra vakta at en jente var blitt "grisebanket" av kjæresten. Fornærmede hadde forsøkt å flykte i en bil, og gjerningspersonen hadde hoppet opp på panseret, og falt av og skadet seg. Politiet dro til legevakten uten å finne tiltalte. De dro derfor til fornærmede, og snakket med henne.

Ifølge politibetjenten fremsto kvinnen som redd, og var lettere beruset. Hun var villig til å forklare seg om volden. Hun fortalte også at hun hadde ringt til politiet, men at samtalen ble brutt. Kjæresten hadde fått tak i telefonen, og kastet den inn i skogen.

Dro i håndbrekket

På vei vekk fra stedet sa kvinnen at hun skulle kjøre mannen til sykehuset, siden han ble skadet i fallet. Mannen ønsket derimot ikke å bli kjørt til sykehuset. Han ville at kjæresten skulle kjøre ham til en kamerat. Da kvinnen sa nei til dette, dro han i håndbrekket slik at bilen snurret, traff en fortauskant og punkterte.

Et vitne til hendelsen med bilen fortalte i retten at han lå bak bilen ved Blakstad bru. Bilen svingte fra side til side, og holdt ikke stø kurs. Bilen snurret, og kjørte inn i en fortauskant. Han stanset derfor bilen sin, og gikk bort til den. Han spurte om hva som hadde skjedd, og kvinnen fortalte han at kjæresten hadde slått henne. De to spurte deretter vitnet om han kunne kjøre dem til sykehuset, noe han sa ja til.

Retten mente det bevist at mannen hadde banket opp kjæresten, at han hadde ødelagt bilen hennes og at han hadde dradd i bilens håndbrekk mens de kjørte.

Brøt sammen på sykehuset

Mens de var på sykehuset, oppsøkte mannens kjæreste ham. I retten fortalte han at han da så at hun var skadet, og at hun da fortalte ham hva han hadde gjort. Ifølge ham selv fikk han da et sammenbrudd, og forsto at han trengte hjelp. Han fryktet for hva han kunne komme til å gjøre dersom han ikke fikk det.

Retten fant det skjerpende at mannen er straffet flere ganger tidligere. De la også vekt på handlingens grovhet. Etter rettens syn var det bare tilfeldigheter som gjorde at kvinnen ikke ble alvorlig skadet.

Dømt for tre lovbrudd

I formildende retning ble det lagt vekt på at mannen på egenhånd tok tak i problemet sitt. Han er nå under behandling for sitt rusproblem, og får også behandling i forhold til sinnemestring. Det ble også lagt vekt på mannens erkjennelse av straffskyld, selv om han ikke kunne huske alt av hendelsene.

29-åringen ble i Aust-Agder tingrett funnet skyldig i legemsbeskadigelse, for skadeverk på en annens eiendom og veitrafikkloven. Straffen ble satt til samfunnsstraff i 180 timer, som skal gjennomføres innen ett år.