LIKESINNEDE: Sondre Bronebakk (t.v.), Eirik Bronebakk, Tor Arild Rysstad og Jack Nielsen har alltid noe å snakke om. Foto: Lars Hollerud
LIKE MORSOMT: Terje Honnemyr er i gang med sin 34. sesong på Setesdalsbanen. Du finner ham som regel her, i førersetet på motorlokomotivet. Foto: Lars Hollerud

VENNESLA: — Kjempefint at vi er i gang igjen. Sommeren i fjor var ikke akkurat veldig gøy, synes Kristian Bronebakk, én av vel 20 som sist søndag stilte opp for å gi passasjerer en minnerik reise tur/retur Røyknes.

Men dette handler om sommeren som er, ikke om den som var.

For nå går alt på skinner igjen, fra Grovane til Røyknes, via Paulen, Kringsjå og Beihøldalen.

Det er de nær 40 som bytter på oppgavene, de 400 medlemmene i venneforeningen og alle som liker en god, gammeldags togtur glade for.

Familiebedrift

Blant de nær 40, er fem fra familien Bronebakk.

Eller seks, hvis Odd Bakkan regnes med.

— Bestefar kommer hver søndag, men bare for å kikke. Han jobbet på jernbanen i hele sitt yrkesaktive liv, og var blant annet stasjonsaspirant og sporskifter på Grovane, opplyser barnebarn Kristian Bronebakk, som selv er fyrbøter og lokfører så mange søndager han kan i løpet av sommeren.

Kristians brødre, Sondre og Eirik, er henholdsvis aspirant og togfører. Mor Oddrun bestyrer kiosken og far Harald bistår sin kone.

I motorlokomotivet er Terje Honnemyr i gang med sin 34. sesong

— Til daglig er jeg lastebilsjåfør. Men dette er vel så morsomt, synes Honnemyr, som bor i Søgne, og som til og med vil reise med gammelt tog i Italia når han og kona Kirsten Marie snart drar dit på ferie.

Hun jobber forresten dugnad i stasjonskiosken.

Langveisfra

Andre drar enda lenger enn fra Søgne for å jobbe gratis med veterantog. Far og sønn Torgeir og Tormod Askeland reiser helt fra Stavanger for å utøve sin store hobby på det 1067 millimeter smale sporet mellom Grovane og Røyknes.

På toget eller ved banen er det kort sagt ingen som klager på lønna, enten driver med fyrbøting, togføring, lokføring, billettselging, togekspedering, grillmestring, vaffelrøring, suvenirselging og kanskje enda mer.

For her måles lønna i glede.