ARENDAL: — Vi er stort sett enige. Høyre har jo omfavnet den norske modellen. Skal vi ikke bare gå og spise en pølse i sola? spøkte Torbjørn Røe Isaksen da debatten om arbeidsmiljøloven ble sparket i gang under Arendalsuka.

Det var fagforbundet Nito som inviterte. Med på diskusjonen var både Nito, LO, NHO, Høyre og Arbeiderpartiet. Spørsmålet var hvordan arbeidsmiljøloven kommer til å se ut etter valget.

Forskjellene mellom partiene er tydeligst i spørsmål om sosial dumping.

— Dere har støttet oss i noen tiltak, men stemt imot det som vil ha størst effekt. Vi står overfor et hav av utenlandsk arbeidskraft som vil komme hit og jobbe for nær sagt hvilke som helst slags betingelser. Dette skaper et press i norsk arbeidsliv og åpner for utnyttelse av enkeltpersoner. Vi er nødt til å ta det på alvor, sa Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen.

Minstelønn

DEBATT: Trond Markussen (f.v.) fra Nito debatterte arbeidsmiljøloven med blant annet Torbjørn Røe Isaksen (H), Tor Arne Solbakken (LO) og Anette Trettebergstuen (Ap) Foto: Tarjei Leer-Salvesen

Torbjørn Røe Isaksen insisterte på å skille mellom brudd på arbeidsmiljøloven og spørsmålet om lave lønninger.— Vi er enige i kampen for å sikre at loven blir fulgt. Men jeg vil minne om fagbevegelsen har vært motstandere av en nasjonal minstelønn i Norge.

Sist saken var oppe i Stortinget i form av et forslag fra Fremskrittspartiet, var det ingen andre partier som støttet ideen. De andre borgerlige partiene fastholdt prinsippet om at lønnsdannelse skal skje som et resultat av forhandlinger i arbeidslivet.

— Jeg vil ikke uten videre akseptere at det er et overgrep mot noen å avtale en lav lønn for et frivillig arbeid, som ellers følger lovens bestemmelser om arbeidstid og sikkerhet, slo Røe Isaksen fast

Gammel Ap-politikk

Partiene er uenige om hvor vid adgangen til midlertidige ansettelser skal være, spørsmål om innsyn i arbeidsavtaler og prinsippene for allmenngjøring av tariffavtaler.

— Men dere var verre før. Har dere blitt snillere eller klokere? spurte LOs nestleder Per-Arne Solbakken.

— Vi har moderert oss noe, og det tror jeg er en riktig vei å gå. Vi burde ikke vært så uenige nå, men så har Arbeiderpartiet beveget seg mot venstre. Vi er i mange spørsmål på linje med det Arbeiderpartiet sto for i år 2000, sier Torbjørn Isaksen.

Dét fikk fram smilet hos Trettebergstuen.

— Det er moro at Høyre finner sin politikk i Arbeiderpartiets gamle, interne diskusjoner. Men vi har beveget oss videre siden den gang og tilpasser oss de utfordringene vi ser rundt oss i dag, sa hun.

Omstridte aldersgrenser

Høyres Røe Isaksen og Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen fant hverandre i kritikken av aldersgrensene i arbeidslivet. Begge vil gjøre det lettere å stå i jobb for seniorer.

— Vi har behov for at folk jobber lengre, sa Trettebergstuen.

Og Røe Isaksen fulgte opp:

— Jeg vil heller si opp noen få fordi de blir rørete enn å ha absolutte aldersgrenser på 67 eller 70 år, der alle må gå.

Han uttrykte også bekymring for særaldersgrensene i enkelte yrker.

— Vi har fått en eksplosjon av privatetterforskere fordi dyktige politifolk blir tvunget til å gi seg før de har lyst. Det er bare tull! utbrøt han.

Forsvaret av aldersgrensene kom fra arbeidsgiversiden. Abelias Paul Chaffey innvendte at han ikke ser med stor lyst på sjekking av hodene til folk med påfølgende beskjed om hvem som har blitt for rørete.