DESIGNER: Marokkansk designer Myriam Mourabit har studio i Rabat. Hun selger sine produkter på Harrods i London og er veldig opptatt av etikk og kvinner. Foto: Hege Aasgaard
VEVER: Promoterer Kristiansand i Tiflet, Marokko. I denne byen finnes det ikke et hjem uten en vev. Foto: Hege Aasgaard

KRISTIANSAND: — Vi har fokus på serviceorganisasjoner i ulike land som legger til rette for et fritt og uavhengig kulturliv. Vi arbeider med flere politiske prosjekter, med kulturplanlegging og kapasitetsbygging. Det inkluderer blant annet profesjonalisering av kulturlivet og styrkning av kunstens rolle og kunstnerens vilkår, sier Hege Aasgaard. Hun jobber i Mimeta, en bistandsorganisasjon med fokus på kultur og utvikling. Den eies av Strømmestiftelsen og Vest-Agder Fylkeskommune, og har i tillegg en rammeavtale med UD.

Vinduslokale

I oktober i fjor flyttet organisasjonen til nytt lokale på gateplan i Skippergata, for å bli mer synlige i lokalmiljøet. For øyeblikket er det kunsthåndverk fra Marokko som fyller galleriet. I samarbeid med arkitekten Amina Agueznay har Mimeta reist rundt i det nordafrikanske landet på utkikk etter gode produkter som kan selges i Norge.

— Med et lite vinduslokale kan vi jobbe mer direkte med kunstnere. Vi vil sette opp et program som skal styrke kvinnelige kunsthåndverkere og deres posisjon i samfunnet, sier Aasgaard og viser fram forseggjorte krukker, vaser og duker. Hun understreker at prosjektet ikke er eksklusivt for Marokko.

— Vi vil formidle kunst fra alle våre samarbeidsland, dette er bare begynnelsen, sier hun.

I MARKOKKO: Fra workshop i Bejaad. Her diskuterer kvinnene teknikker, farger, produkter og priser sammen med kursholder Amina Agueznay. Foto: Hege Aasgaard

Haute coutureDet er derimot ikke uten grunn at Marokko er først ute. Rundt 20 prosent av landets befolkning lever av kunsthåndverk, og kvaliteten på arbeidet er svært god.

— Vi kunne gjerne tatt med oss konteiner på konteiner med varer, men vi har begrenset med plass. Et fremtidig mål er å kunne importere produkter som kan selges av interiørbutikker i Norge.

En del av produktene i galleriet er solgt, men det har tatt litt tid.

— Turistene er modigere enn kristiansandere når det gjelder å kjøpe litt annerledes ting. Sørlendinger står gjerne litt usikre utenfor og kikker. Men det er fantastisk fine ting vi har, og som arkitekten Amina (Agueznay red.anm) sier: dette er haute couture av kunsthåndtverk, sier Aasgaard.

Mimeta er involvert i flere ulike prosjekter, og denne helga huser bakgården deres konserter i forbindelse med Imagine Festival for unge musikere fra hele verden.