KRISTIANSAND: Tirsdag ettermiddag 18. juni hadde Margrete og Rune Høgetveit kommet tidlig hjem fra jobb. Siden det var en varm og fin dag, satt de begge ute på verandaen med utsikt til Nordtjønna.

Rett etter at sønnen Anders kom hjem, kom ei jente opp i hagen og sa at det var en som hadde druknet.

Stupte ut i vannet

Da la de alle på sprang de få meterne ned til vannet.

Ulykken skjedde i Nordtjønna i Vågsbygd. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg rev av meg skjorta på vei ned. Heldigvis fikk jeg låne svømmebriller av en ung dame nede ved vannet, og hun kunne peke ut omtrent hvor han lå. Det hjalp veldig, forteller Anders Høgetveit.Uten å tenke seg om stupte han ut i vannet.

— Jeg mener at jeg ikke tok mange svømmetakene før jeg fikk øye på ham. Det var ganske mørkt, men jeg kunne skimte noe lyst mot mørket, forteller Anders.

Drev gjenopplivning

Anders fikk tak i Kristian og fikk reddet ham på land. Der sto Margrete og Rune klare.

— Jeg er glad for at jeg har hatt livredningskurs med jobben. Det kom godt med, forteller Margrete.

Hun og mannen Rune samarbeidet om gjenopplivningen. Den unge damen som hadde pekt ut hvor 23-åringen lå, snakket med AMK-sentralen mens gjenopplivningen pågikk. De kunne veilede om tempoet på hjertekompresjonene.— Det var betryggende, sier Margrete.

Luftambulanse

Redningsdykkere fra brannvesenet kom først til stedet, og mannskapet overtok etter hvert livredningen til ambulansen kom fram.

Kristian Simonsen ble da fløyet med luftambulanse til Sørlandet sykehus Kristiansand. Senere ble han overført til Oslo universitetssykehus Rikshospitalet.

En av brannmennene besøkte familien samme kveld for å snakke med dem om hva som hadde skjedd. Det gjorde godt å snakke om den dramatiske hendelsen.

Luftambulanse hentet Simonsen og fløy ham til sykehus. Foto: Tormod Flem Vegge

— Dette har vi tenkt på hver dag. Vi ville så gjerne at det skulle gå bra. Da vi startet gjenopplivningen tenkte jeg at et sted er det noen som er veldig glad i denne gutten, og vi må gjøre vårt aller beste. Vi ønsket så veldig at han skulle leve, forteller Margrete og Rune Høgetveit noen uker etter ulykken.

- Stor lettelse

Fredag fikk familien endelig beskjed om at Kristian vil bli helt frisk igjen.

— Det er en stor lettelse at det har gått bra, sier Anders Høgetveit.

Margrete Høgetveit oppfordrer alle arbeidsplasser til å ha livredningskurs med sine ansatte.

— Man tenker at man kanskje ikke får bruk for det. Men dersom én ansatt får bruk for det én gang, er det verdt det. Det kan komme til nytte, og det fikk vi virkelig erfare denne dagen, sier hun.

- Kunne jeg gullforgylt dem, så hadde jeg gjort det

Moren til Kristian Simonsen opplevde alle foreldres verste mareritt da sønnen holdt på å drukne.

— Det er et kjempesjokk, sier Lene Simonsen, og takker familien Høgetveit for at de reddet livet til sønnen.

— Kunne jeg gullforgylt dem, så hadde jeg gjort det. De reagerte fort, og gjorde alt riktig uten å nøle. Vi hadde ikke hatt Kristian om ikke de hadde vært der, sier hun.

Simonsen sier også at alle nødetatene reagerte raskt, og at sønnen har fått god hjelp hele veien.

Sønnen er nå på Sørlandet sykehus Kristiansand. Han kommer til å bli helt frisk igjen.

— Han har hatt pustehjelp hele tiden. Det var først på torsdag at dette ble koblet av, og han kunne snakke med munnen, forteller hun til Fædrelandsvennen.

Før det kommuniserte Kristian ved hjelp av nikking og risting på hodet, og han kunne skrive korte beskjeder. Han har allerede begynt å trene opp musklene som har blitt slappe etter å ha ligget så lenge.

— Det er en veldig lettelse at det har gått så bra. Det har nesten bare gått framover med ham siden han kom til sykehuset, sier Lene Simonsen.

- Avgjørende at man gjør noe

Helge Abrahamsen er leder for Prehospitale tjenester ved Sørlandet sykehus Kristiansand, og har blant annet ansvar for AMK og ambulansetjenesten.

Han sier at det er avgjørende for resultatet at den som kommer først til et ulykkessted gjør noe.

— Det er ofte slik at de første som kommer starter gjenopplivning. De første minuttene og sekundene går veldig fort, og er avgjørende i forhold til hjernefunksjon, sier han til Fædrelandsvennen.

Dersom man oppdager en person som ligger under vann, er det viktig å få personen på land, og så sørge for frie luftveier så raskt som mulig.

— Ring 113 så fort du kan, sier Abrahamsen.

Dersom personen ikke puster må man starte gjenopplivning.

— AMK kan gi instruksjoner om hvordan dette gjøres dersom man er i tvil. Det gjør at det kan føles tryggere for den som må starte gjenopplivningen, sier Abrahamsen.