Her er kronprinsparet og Bill Gates på Kjevik like før Microsoft-gründeren satte seg ombord i privatflyet og tok avmot Ålesund. Foto: Kristin Ellefsen
I LAND: Bill Gates og følget gikk i land på Kjevik fra Topdalsfjorden. Foto: Kristin Ellefsen
DSC_1020.jpg Foto: Kristin Ellefsen
DSC_1009.jpg Foto: Kristin Ellefsen
Også barna tok farvel med hverandre. Foto: Kristin Ellefsen
Piloter og bagasje ankom ved 11.45-tiden Kjevik. Foto: Ina Stavrum

KRISTIANSAND: Privatjeten til verdens nest rikeste mann har siden onsdag ettermiddag stått på Kristiansand lufthavn Kjevik. Torsdag formiddag melder Fædrelandsvennens reporter på flyplassen om at det er aktivitet rundt flyet.

Se bildegalleri fra da kronprinsfamilien tok farvel med Gates-familien over!

Klokka 12 forlot en stor båt Dvergsøya i retning Tømmerstø. En båt med kronprinsesse Mette-Marit og hennes sønn Marius forlot øya kort tid etter. Etter det Fædrelandsvennen erfarer skulle flyet ha tatt av fra Kristiansand lufthavn Kjevik klokken 14. Klokka 14.20 ankom kronprinsparet og Bill Gates Kjevik via båt og milliardæren satte seg i flyet .

FLYR VIDERE: Klokka 14.29 tok Bill Gates' privatfly av fra rullebanen på Kjevik. Foto: Ina Stavrum

Flyet lettet fra rullebane 22 klokka 14.29. ## På vei til Ålesund

Etter det Fædrelandsvennen erfarer skal Gates fly videre til Ålesund i ettermiddag.

— Det stemmer at vi har et privatfly fra Kristiansand som er ventet inn i ettermiddag. Jeg har ikke fått noen beskjeder om hva slags fly det er eller hvem som er ombord, forteller lufthavnsjef Tor Hånde ved Ålesund lufthavn Vigra til Fædrelandsvennen.

Det kommer også meldinger fra flere steder i landet om at Microsoft-gründeren er på norgesbesøk.

Gates, hans kone Melinda og tre eller fire barn ble med om bord i flyet på Kjevik. Foto: Kristin Ellefsen

På bobbanen

TV 2 melder torsdag at milliardæren med familien var i Hunderfossen onsdag og blant annet kjørte bobbanen.

— Han og familien var veldig hyggelige. Det var ikke noe tegn til at de var kjemperike – de virket som jordnære folk, forteller Mie Mognes, en av bobpilotene som tok i mot familien Gates, til tv2nyhetene.no.

Til Ålesund?

Sunnmørsposten melder at Gates luksusyacht "Utopia" er ventet til Ålesund lørdag.

Avisa spekulerer i at Gates og familien skal til Atlanterhavsparken i Ålesund under besøket sitt der.

– Det eneste jeg kan si er at vi har fått en henvendelse om at vi får besøk av noen som har behov for spesielle tiltak rundt besøket hos oss, blant annet gjennom vakthold, sier daglig leder ved Atlanterhavsparken, Tor-Erik Standal, til smp.no.

Ingen yacht i Kristiansand

Kristiansand Havn har derimot ingen innregistreringen om at yachten kommer til Kristiansand.

— Havna har ingen registrert yacht på Bill Gates, sier driftssjef Thomas Granfeldt i Kristiansand Havn, til Fædrelandsvennen.

Her er Bill Gates og kona Melinda på audiens på slottet hos kronprinsesse Mette-marit og kronprins Haakon i 2009. Foto: NTB Scanpix

Samarbeider med kronprinsparet

Det er kjent at hele kronprinsfamilien er på ferie på øya i disse dager. Det har vært stor aktivitet rundt kronprinsparets hytte på Dvergsøya den siste tiden.

Kronprinsparet og mannen som tidligere var verdens rikeste samarbeider i den globale vaksinealliansen GAVI. Gates er en sterk forkjemper for vaksinering av verdens barn og en viktig støttespiller for GAVI. I vinter roste kronprins Haakon Bill Gates for arbeidet han gjør for verdens helsen. Da hadde Gates og ektefellen Melindas stiftelse gitt nye 750 millioner dollar (cirka 4,5 milliarder kroner) til Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malarias arbeid med å spre vaksiner til fattige, særlig barn.I 2009 hadde Gates-ekteparet audiens på Slottet der de ble mottatt av kronprinsparet. GAVIs styreleder er den norske KrF-politikeren Dagfinn Høybråten.

Selv om Bill Gates ikke lenger er verdens rikeste mann er han ifølge Forbes fortsatt god for 395 milliarder kroner.