KRISTIANSAND: — Vi håper på at så mange som mulig møter opp. Så lenge du er over 18 år er ikke alder en hindring. Vi har allerede en søker på 52 år, humrer daglig leder av International Stunt Academy AS, John Smith Kabashi.

1. oktober starter undervisningen på Norges første stuntmannskole. Den holder til i Moss, men for å skape interesse rundt skolen blir det holdt opptaksprøver ti steder i landet. Onsdag 14. august har turen kommet til Kristiansand.

ACTION: Kan dette bli deg? Neste onsdag er det opptaksprøver i Kristiansand for Norges første stuntmannskole. Foto: International Stunt Academy

Mange muligheter

- Utdannelsen er ettårig, og er verdens eneste stuntmannutdannelse som varer i et helt år. Det er absolutt et behov for flere stuntmenn og stuntkvinner. Samtidig ser vi at interessen er stor, sier Kabashi.

Han er selv utdannet stuntmann og har jobbet i USA. Det er ingen tvil om at han har fått mye inspirasjon fra Hollywood. Gjennom å være til stede på store filmproduksjoner har han lært mye og fått mot til å starte opp skole i Norge.

— Du tror ikke Norge er litt for lite til å starte en slik skole?

— Norsk film henger etter på en del områder sammenlignet med Hollywood. Per i dag er det ikke mulig å leve av å være stuntmann i Norge, men studentene har mange muligheter. De kan jobbe innenfor teater, showbusiness, med trening, og med krevende fysisk arbeid. I tillegg underviser vi også i entreprenørskap, forteller stuntmannen.

Privatskole

Stunt Academy er en privatskole som foreløpig ikke får støtte fra lånekassen. Året koster 150.000 kroner, og skolen kan tilby 60.000 i lån til studentene. Kabashi forteller at de håper å bli godkjent av lånekassen som en høgskole etter hvert.

— Siden vi finansieres privat trenger man ikke å ha fullført videregående skole for å starte hos oss. Det kan hende det endrer seg hvis vi blir godkjent av lånekassen, men foreløpig har vi kun satt som krav at du må være fylt 18 år. Men er du en veldig talentfull 17-åring som snart fyller 18, er det ikke noe i veien for å møte opp, sier han.

Som lærere og instruktører har Kabashi fått med seg et internasjonalt team av profesjonelle stuntutøvere. Til sammen har instruktørteamet vært med i flere hundre produksjoner, blant annet Mission Impossible, Fantastic4, James Bond: Quantum Of Solace, Hodejegerne og Død Snø .

- Mange unge talenter

Kabashi forteller at det er en fordel å ha drevet med idrett selv, men at det ikke er noe krav å være spesialist innen et felt.

— På skolen blir du trent innenfor mange ulike grener. Crossfit (styrkeøvelser utført med høy intensitet, journ.anm.) er den grunnleggende treningsformen for stunttrening, men vi henter også inspirasjon fra andre idretter som turn og kampsport. Kroppskontroll er viktig, og kosthold spiller en stor rolle. Det er fysisk krevende å være stuntmann, sier han.

Kabashi har store forventninger til opptaksprøvene Kristiansand.

— Kristiansand er jo en by med mye folk, i tillegg til at det er en studentby. Hvis du vil prøve noe nytt og liker å utfordre deg selv, ikke nøl med å møte opp på audition. Auditionen blir holdt i lokalene til Kristiansand turnforening i Jegersbergveien. Jeg tror det finnes mange unge talenter i Kristiansand, sier han.