SØGNE/SONGDALEN: — Dette er veldig guffent. Jeg kom hjem søndag kveld, og da stod alle dører og skap på vidt gap, sier Solveig Kjelland Larsen til Fædrelandsvennen.

Meldingene om innbruddene kom inn til politiet søndag. Ni hus hadde blitt tømt for verdier mellom Søgne og Arendal, fem av dem i Søgne og Songdalen. Politiet ser nå på om innbruddene kan settes i sammenheng.

ROMSTERTE: De kriminelle tok seg godt til rette i stua til Solveig Kjelland Larsen hjemme på Lunde i Søgne, og tok seg tid til kun å ta med seg det av størst verdi. Penger, smykker og sølv og gull er det de er på jakt etter. Foto: Sondre Steen Holvik

Ap-politikeren, som er tidligere ordfører i Søgne, har blitt frastjålet store verdier av målrettede kriminelle – som kun tar det mest verdifulle de finner.

— De tok smykker og sølvtøy. Det var det mest verdifulle, men det er affeksjonsverdien som betyr mest for meg. Men denne lysestaken fikk de ikke med seg, sier Larsen mens hun forsøker å sortere rotet tyvene etterlot seg i stua.

Innbrudd

Det var sannsynligvis natt til søndag at tyvene tok seg inn gjennom et kjellervindu. Skap er åpnet, og ting og tang dratt ut på gulvet. Tomme esker som inneholdt gafler og kniver av sølv ligger strødd. Sofaputene har blitt løftet på, og ligger skjevt.

— De brøyt seg også inn i et hus like ved. Jeg har dessverre ikke alarm, men det blir det forandring på nå, sier hun.

Larsen var bortreist i helga, og trolig var det derfor hennes hus ble tatt. De kriminelle rekognoserer først, og vet derfor akkurat hvilke hus som står tomme.

ROT: De kriminelle er målrettede og tar kun med seg ting av stor verdi. Dukene til Solveig Kjelland Larsen ble liggende igjen. Foto: Sondre Steen Holvik

Det bekrefter kriminaltekniker Bjørn Grongstad, som mandag undersøkte fire hus i Søgne og Songdalen.

— Folk bør være obs på utenlandske nummer som ringer fasttelefonen. Vi ser en sammenheng ved at det er hus med fasttelefon som blir tømt når ingen er hjemme, sier han, og forklarer at modus alltid er det samme.

— De bruker brekkjern, og bryter til hengslene på vinduet gir etter. De drar ned persiennene, og så går de målrettet inn etter penger, smykker og gull og sølv. De sjekker om metallet er ekte ved å bøye på smykket, og de lar alt som ikke er av verdi ligge igjen, sier Grongstad.

— Slik opptrer ikke de lokale kriminelle. Etter modus så er dette trolig østeuropeiske mobile vinningskriminelle, sier han.

Ingen mistenkte

Etterforskningsleder ved lensmannskontoret i Søgne og Songdalen, Odd Even Thorsen, sier at politiet ikke har noen mistenkte i saken. Han oppfordrer folk som har sett eller hørt noe om å kontakte politiet.

innbrudd_5.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

— Om noen har observert mistenkelige biler eller personer så må de ta kontakt. Blir folk oppringt av utenlandske og ukjente nummer, må de melde det til operasjonssentralen, sier han.

Allerede har vitner meldt seg som har sett biler i området natt til søndag.

— Dette er tips vi jobber med, men jeg har ikke oversikten over alt vi har fått inn nå i kveld. Men det er noen sprikende observasjoner, sier han.

Også Thorsen sier at mye tyder på at det er mobile vinningskriminelle som har vært på ferde. Slike saker er imidlertid vanskelige å etterforske.

— Det er ikke å stikke under stol at det er krevende saker. Tyvene er godt organisert, de forsvinner fort ut av landet og det er vanskelig å finne igjen tjuvgodset, sier Thorsen, som innrømmer at politiet strever i slike saker.

— Oppklaringsprosenten for grovt tyveri er lav, og vi strever med å heve den. Det er vanskelig å stanse de utenlandske bandene, sier han.