VENNESLA / IVELAND: — Det er mitt ansvar at økonomien min er i ruin. Jeg valgte den vekk. Jeg gjorde det for min datter, og jeg hadde gjort det samme om igjen, sier Ingebretsen.

Han ønsker ikke å kommentere saken som politiker, men som far, sier han.

Både Avfall Sør og Vennesla kommune har krevd tvangsauksjon. Årsak er manglende betaling av avgifter. Det pågår nå såkalt medhjelpersalg av Iveland stasjon, eiendommen Ingebretsen kjøpte i 2005. Tingretten har oppnevnt en megler til å selge huset.

- Kaldt samfunn

Vi møter 35-åringen i leiligheten i andre etasje på den kjente bygningen som han en gang kalte drømmehuset. Det var før han fikk en svært syk datter som snudde livet opp ned.

— Noe er helt feil i systemet. Så kaldt samfunnet er blitt, sier han, og vil ikke snakke om å flytte. Han tror fremdeles det kan unngås.

Datteren ble født med downs. Etter hvert kom kompliserte diagnoser. Levertransplantasjon. Det har vært inn og ut av sykehus. 50 ganger har hun vært i narkose. Måneder er tilbrakt på isolat.

I 2011 gikk han inn i politikken, for å gi noe tilbake, som han sier. Han sitter i kommunestyret og levekårsutvalget i Vennesla, og er slik sett med på å vedta det avgiftsnivået han nå ikke har greid å følge opp selv.

Svarte penger

Tommy Ingebretsen står fram fordi han mener noe er feil med systemet når en far som velger å kjempe for og bli hos sitt syke barn, står ribbet tilbake med et hus på tvangsauksjon.

Han har to millioner i gjeld på huset og cirka 300.000 kroner i opparbeidet kredittgjeld.

Ingebretsen sier at han de siste årene verken har hatt energi eller tid til jobb eller utdanning.

— Jeg lever på arbeidsavklaringspenger, men det meste tar kemneren i fast trekk hver måned. Jeg sier det rett ut: Hadde jeg ikke hatt svarte penger å ty til, hadde jeg ikke greid meg, sier KrF-politikeren, som er i dialog om gjeldsordning.

TØFT: Lyset skinner inn i den gamle ventehallen, men for Tommy Ingebretsen er det få lyspunkter. Kommunestyrepolitikeren kjemper en tøff, økonomisk kamp. Foto: Kjartan Bjelland

— Men at økonomien din er falt fra hverandre, er vel ditt eget ansvar og kun det?

Kort vei ned

— Veien er mye kortere til laveste trinn på rangstien enn folk tror. Jeg ønsker ikke å sutre, men jeg vil ha fram at ressurssterke mennesker plutselig kan havne der jeg selv er havnet.

— Når du bor ni måneder på sykehus fordi datteren din er på isolat, skjer noe. Jeg sluttet å åpne konvoluttene med regninger. Jeg valgte det vekk. Jeg kan ikke ta en jobb i en slik situasjon. Så mange har hjulpet meg, men likevel: Det er noe riv ruskende galt, sier Ingebretsen.

- Hva da?

— Alle ressurssterke sier det er hjelp å få i Norge. Ja, det er mye hjelp å få. Men de som tror alt er greit, har ikke vært på møtene. De har ikke måttet gå til alle kontordørene, bare for å oppleve at saksbehandleren er byttet ut, er på ferie eller sykmeldt. Nytt spørsmål, ny kontordør. Nytt problem, ny etat og kontordør. Hvor skal vi få kreftene til å orke alt?

Han forteller om et liv med helsepersonell og pleiere rundt seg i huset 24 timer i døgnet. Egentlig et stort gode med så mye hjelp, men aldri privatliv. Til slutt røk ekteskapet også.

Ingebretsen vil gjøre opp for seg, men han mener han ikke har fortjent å havne der han er nå. Han mener han har gjort de riktige valgene.

— Når du vinner den store gevinsten i Lotto, står et helt rådgiverkorps klart til å hjelpe deg. Når du får ett et livstruende sykt barn, får du NAV og alle kontordørene. Det er feil, sier han.

Tommy Ingebretsen har fritatt ansatte i hjelpeapparatet for taushetsplikt, men de ønsker ikke å kommentere saken.

- Mange å forholde seg til

— Har du behov for hjelp fra mange instanser, kan nok det offentlige oppleves tungvint og lite koordinert. Det kan være utfordrende for mange, og er en generelt viktig problemstilling å diskutere, sier NAV-sjef i Vennesla Rolf Velle. Han sier han ikke kan saksbehandle i avisen, eller drøfte enkeltsaker. Uttalelsen må derfor forstås helt på generelt grunnlag.

I etterkant av et intervju Fædrelandsvennen brakte med Tommy Ingebretsen, har han tatt kontakt med redaksjonen for å presisere følgende: I det han selv kaller en slengbemerkning, sa han han at han var nødt til å spe på inntekten med svarte penger. Ingebretsen ønsker å presisere at han ikke jobber svart, men at han mottar honorarer for konserter som i størrelsesorden er innenfor det minimumsbeløpet han har lov til å motta.