— Hvordan kunne dette skje igjen? Hvordan kan en mann som er dømt til tvunget psykisk helsevern sette seg i en drosje og dra fra sykehuset? Har man ikke lært av det som skjedde sist? spør Geir Iversen.

Han er politimann og plasstillitsvalgt ved Kristiansand politistasjon.

Gikk tur alene

Torsdag kveld rømte en psykiatrisk pasient fra Sørlandet sykehus i Kristiansand, etter at han fikk gå tur alene på sykehusets område. Han ble pågrepet fredag kveld, på en bopel i Froland. Pågripelsen skal ha skjedd

uten dramatikk, ifølge opplysninger fra politiet.

Mannen var i utgangspunktet dømt til fem års fengsel, etter at han i 2010 kjørte ned og drepte politimannen Børge Ivarsen i forbindelse med en biljakt. Det er andre gang at den psykiatriske pasienten rømmer fra sykehuset i Kristiansand. Da mannen rømte første gang, i mai 2012, ble han i etterkant av rømningen dømt til tvunget psykisk helsevern.

Under den første rømningen truet han til seg en bil ved hjelp av kniv. En påfølgende villmannskjøring endte med at politiet torpederte den stjålne bilen.

Jaktet for tredje gang

Fredag jaktet Iversen etter rømlingen for tredje gang. Første gang var i 2010, da den 48 år gamle politimannen ble drept, andre gang var da den samme mannen rømte fra sykehusets varetekt, i mai 2012.

— Jeg har lett etter ham i hele dag. Det er tilfeldighetene som vil ha det slik, at jeg har vært på jobb hver gang det har blitt jaktet på denne mannen, sier Iversen, som påpeker at politiet ikke har drevet heksejakt på vedkommende på grunn av historien hans.- Vi er profesjonelle. Men vi har vært offensive i jakten, fordi vi har ansett mannen som en person som kan finne på ting som er farlige for andre mennesker. Ved de to foregående tilfellene har mannen ranet til seg biler og gått amok, og det er publikum og trafikksikkerheten dette har gått ut over, understreker politimannen.

- Fikk kritikk for kritikk

Iversen mener at helsevesenet må ta sin del av ansvaret for rømningen torsdag, og at de nå må se på rutinene sine etter at mannen rømte for andre gang.

— Etter at mannen rømte forrige gang, så lurer jeg på hva tilsynsrapporten konkluderte med, sier han. Politimannen sier at han også ved det forrige rømmingsforsøket stilte spørsmål ved hvordan det var mulig å stikke av fra sykehuset, og at han da ble kritisert for uttalelsene sine.

— Det ble sagt at jeg snakket mot bedre vitende, og det ble forklart at det var en del av behandlingen at mannen hadde frigang. Jeg skal ikke blande meg i psykiatriens behandlingsmetoder, men når mannen stikker av på nøyaktig samme måte som sist, så må jeg kunne stille spørsmålstegn ved behandlingsopplegget, sier Iversen.