KRISTIANSAND: — Også i vår by var det jøder som ble rammet av nazismen. Min holdning er at det er veldig riktig å sette opp et synlig minne, sier Arvid Grundekjøn (H), ordfører i Kristiansand.

Det var to jødiske familier i Kristiansand som ble deportert. I Rådhusgata 6 eide Moritz Rabinowitz en klesforretning. Rabinowitz selv døde i Sachsenhausen, mens kona Elin og sønnen Henri døde i Auschwitz.

Politikerne ønsker å sette opp en snublestein eller en minneplate i Rådhusgata 6. En snublestein er en messingblankett som ligger på bakken som en brostein. Det er lagt ut flere tusen lignende steiner over hele Europa.

Også i Dronningens gate 56 ønsker politikerne minnesmerke. Her drev Julius Fein og kona Rösi forretning. De døde i Auschwitz i 1943. — Vi er en del av det som skjedde, og det er fint at de unge som vokser opp, skal få en påminnelse om at verdenshistorie ikke bare er noe som skjer langt borte, men også her oss hos oss, sier Ingrid Wisløf Jæger (Ap), som i en interpellasjon til ordføreren spør når minnesmerkene kommer.

Formannskapet har allerede bestemt at det skal settes opp minnesmerker, men de har ennå ikke kommet,