Anne Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: – Vi skal sette oss klarere mål. Demokrati og menneskerettigheter er viktig. Utenrikspolitikk, handel, helse og mye mer skal utvikles til en helhet. Så skal vi nå våre mål.

Det sier Peter Gitmark, Høyres talsmann for utviklings— og bistandspolitikk, på spørsmål om hva som endres hvis han blir Norges utviklingsminister etter høstens valg.

– Det pågår et viktig arbeid som skal avdekke hva som er resultater og hvordan de måles. Konklusjonen der vil være viktig for hvordan vi skal jobbe fremover, sa han.

– Kjedelig

Peter Gitmark, stortingsrepresentant og Høyres talsmann for utviklings- og bistandspolitikk. Foto: Sondre Steen Holvik

Onsdag møtte han sittende utviklingsminister Heikki Holmås (SV), generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Anne Marie Helland og UiA-professor Arne Olav Øyhus til debatt om norsk utviklingspolitikk i Kristiansand. Bakgrunnen for debatten er prosjektet "Ta utviklingspolitikken hjem" som Utenriksdepartementet arbeider med. At utviklingspolitikk engasjerer, var et fullsatt Kick et tydelig bevis på.Holmås åpnet med en halvtimes innlegg om status i utviklingspolitikken, etterfulgt av tjue minutter med Gitmark om samme tema. Så var det Helland sin tur.

– Dette var kjedelig, gutter. Dere er jo helt enige, sa hun, til stor applaus fra salen.

– På rett vei

Den påstanden fikk hun faktisk støtte av Gitmark for.

– Vi er ganske enige, Heikki og jeg. Han sier mye som er riktig, men gjør mye feil. Det er for stor forskjell mellom ord og handling, hevdet Gitmark.

Debatten var innom mange temaer, og temperaturen var til tider høy blant de fire debattantene. De var alle enige om at verden er på rett vei.

– Men det er fortsatt en lang vei igjen å gå, og det går for sakte, påstod Gitmark.

Heikki Holmås, utviklingsminister Sosialistisk Venstreparti. Foto: Sondre Steen Holvik

Høyre-politikeren fra Kristiansand stilte også spørsmål rundt åpenheten i norsk utenrikspolitikk.– Åpenhet rundt bistanden er svært viktig for meg. Jeg vil gjerne utfordre Holmås på dette punktet. Hvorfor har vi ikke åpenhet i søknader om norsk bistand fra det minuttet de kommer inn?

– Vi har åpenhet om pengene vi har brukt og det vi planlegger å bruke, var svaret fra utviklingsministeren.

Vurdere FN-støtte

I 2013 gir Norge 30,2 milliarder kroner i bistand. Peter Gitmark var også kritisk til hvordan Heikki Holmås og den sittende regjering har prioritert penger blant FNs forskjellige utviklingsprosjekter.

– Bistand er viktig. Men summen av det er lite. Det er status quo etter mange år. Vi må prioritere FN-organisasjoner. Det vil si mer penger til de som leverer, og betydelig mindre til de som ikke gjør det, sa Gitmark til forsamlingen.

Gitmark uttalte under debatten at handel er vesentlig viktigere enn bistand.

– Noe av hovedproblemet er regimer som ikke lytter til egen befolkning. Vi må være en pådriver for handel i utviklingsland. Norge bør også bidra med reforhandling av handelsavtaler for at naturressurser blir utnyttet bedre, sa han.

Avslutningssetningen fra Høyre-politikeren var som følger:

– Hovedforskjellen mellom Heikki og meg er at Heikki sier mye av det samme som meg, men gjør mye feil.