KRISTIANSAND: Fredag ble Elkem, DNB og Aamodt Bygg utropt som vinnere i hver sin kategori i Sørlandets Sprekeste Bedrifts konkurranse før HovenTour.

— Nå skal dere få cerapulver, gallium og alt dere ønsker for å få best mulig glid, sier Geir Ausland, verksdirektør i Elkem, og glister stort - vel vitende om at jo fortere hans ansatte går i HovdenTour, jo mindre fri får de.

Ga dem et spark bak

Foran ham står brorparten av de fabrikkarbeiderne som har sørget for at Elkem tok første stikk i Sørlandets Sprekeste Bedrift. Ingen i kategorien "mer enn 400 ansatte" har vært i nærheten av å samle like mange som 33 deltakere i HovdenTour.

31 av dem meldte seg på etter at Ausland kom på det som viste seg å være et perfekt spark bak for dem gikk med en utfordring i magen.

— Vi lanserte "HovdenTour Bonus". Det betyr at løpstiden i HovdenTour legges på flexisaldoen på jobb. Moralen er at de aller tøffeste er de som ikke har så bra grunnlag fra før, men som tar utfordringen likevel, sier Ausland.

— Det betyr at dersom du bruker fire timer i HovdenTour, får du fire timer fri fra jobb, bruker du fem, så får du fem timer fri – og bruker du åtte, så får du...?

- Utnytter ikke konseptet

— Jeg er ikke redd for at de ansatte skal utnytte konseptet. Når de først får startnummeret på brystet, kommer de til å gi alt uansett, sier Ausland, som selv er en ivrig skigåer.

— Men husk at rennet går på en lørdag. Bør vi ikke da også få overtid, fleiper Gunstein Vigsnes og gliser godt.

49-åringen har ikke hatt startnummer på brystet siden han gikk barneskirenn tidlig på 70-tallet. Nå skal han gå minst 22 kilometer, og han vurderer til og med å gå den lange på 42. — Av og til har jeg lurt litt på hva jeg egentlig har meldt meg på. Samtidig er det også et voldsomt engasjement her som smitter, sier Espen Hjetland.

Fra Paris til HovdenTour

Cecile Lamy (41) flyttet fra Frankrike til Kristiansand for fem år siden – og er klar for 22 kilometer på Hovden.

— Jeg har gått tre turer på ski i vinter, tilsammen kanskje 30 kilometer. Men dette blir god trening til Skarverennet, sier friskusen fra Paris.

Det er tydelig at Ausland har trykket på noen riktige knapper – etter at naboen Xstrata brukte Fædrelandsvennen til å utfordre dem til å delta i konkurransen.

— Det som kjennetegner oss på Elkem er at når vi får en utfordring, så tar vi den. Men det er først og fremst vår bedriftshelsesøster som skal ha æren for at vi har blitt så mange. Hun kunne fått oss til å gå over Grønland, sier Ausland.

— Dette har blitt utrolig godt mottatt av de ansatte. Folk har latt seg engasjere, og ekstra moro har det vært at iveren har vært vel så stort blant dem som ikke skal delta. Jeg er sikker på at vi som bedrift vil tjene på dette i det lange løp, sier bedriftssykepleier Eirin Vige Fidje.

— Sørlandets Sprekeste Bedrift er et veldig bra tilbak fordi det stimulerer dem som ikke har trent så bra fra før. Det var slik idéen min om bonusen ble født Målet vårt har hele tiden vært å få folk i gang, sier Ausland.

Mandag tar han med seg vinnerne til Fædrelandsvennens lokaler på Fiskåtangen hvor smøringsekspert Johnny Berås og langrennstrener Arild Jørgensen skal gi dem verdifulle råd før HovdenTour.