BERLIN: — Det er i ferd med bli for mye innavl blant elefanter i fangenskap, sier Thomas Hildebrandt, forsker ved Institut für Zoo- und Wildtierforschung (IZW) i Berlin til nyhetsstedet The Local.

Kvaliteten på sperm fra hannelefanter i fangenskap er for dårlig, og det er langt mellom de virkelig gode "avlshingstene".

Derfor reiser nå Hildebrandt og forskerteamet hans ut i bushen med helikopter. Herfra skyter han ville hannelefanter med bedøvelsespil for å få tak i dyrets edle dråper.

Ett champagneglass

Omkring 800.000,- koster det å besørge tre liter elefantsperm, nok til å befrukte omkring 65 hunnelefanter.

— En hannelefant leverer omkring 100 ml, eller et fylt champagneglass, sier Hildebrandt. Det er derfor en omstendelig prosess han har tatt initiativ til.

Problemene står imidllertid i kø etter at dyret er bedøvet. Dyrets kjønnsorgan trekkes nemlig naturlig inn i kroppen når det blir beskutt og bedøvet, og det må hales ut og rengjøres ordentlig før man kan foreta en såkalt elektrostimulering - for å frembringe både familiejuveler - og det dyrebare arvematerialet.

- Et annet problem er frakten, sperm er jo levende og beveger seg, så vi forsøker nå å fryse den ned, for så å kunne bruke den til inseminasjon i en gitt dyrehage.

Liten revolusjon

Prosjektet har derfor fått navnet "Frozen Dumbo".

Det er angivelig mye penger å spare, man slipper nemlig å frakte hannelefanter fra dyrehage til dyrehage for å produsere avkom.

Går prosjektet slik Hildebrandt ønsker, vil det bety en aldri så liten revolusjon for elefantbestanden holdt i dyrehager verden over.