ARENDAL: — Jeg så opp skråningen. Bilen hadde minst to, tre rundkast. Det overlevde jeg. Skulle jeg dø der på isen. Da kom Inga i tankene. Min kjære kone. Jeg måtte se henne igjen. Det ga meg veldig kraft å tenke på henne, forteller Toralf Bernt rørt fra sykesengen.

Han går i sitt 80. år, og har kjørt bil i over 60 år uten uhell. Inntil lørdag. Han vet ikke hva som skjedde da han var på vei hjem fra Birkenes til Herefoss. I hvert fall skar bilen plutselig til venstre, over autovernet. Det gikk i flere kast ned skråningen mot Tovdalselva. Bilen ble liggende på taket.

Bilbelte

— Bilbeltet reddet meg. Hadde jeg ikke hatt det, hadde jeg vært død. Alle må ha bilbelte. Alltid. Så kjente jeg bensinlukten. Dermed måtte jeg komme meg ut og bort, forteller han.Han lurer om bilen punkterte eller traff en stein. Han vet ikke. Den skar bare plutselig ut.

Han forsøkte å reise seg nede på isen. Det gikk ikke. Han var for mørbanket og sliten. Han fikk veltet seg noen meter vekk fra bilen, og ble liggende på is eller snø. Blødende. På vei ut vinduet kuttet han seg her og der. I rundkastene mistet han skinn flere steder på kroppen.

— Jeg frøs skikkelig og forsøkte å komme meg inn i bilen igjen. Det gikk ikke. Det var da tankene kom om at jeg aldri skulle få se Inga igjen...

Tårene kommer.

— Vi har vært gift i 59 år, vettu. Jeg begynte å bevege de ledd og lemmer jeg kunne - for å få varme. Jeg måtte kjempe, forteller han.

To timer

Oppe på veien kjørte bil etter bil forbi - uten at noen oppdaget dramaet som utspant seg nede ved elvekanten. Etter nesten to timer kom en tysk bobil forbi. Mannen fra Hamburg hadde greid å se over kanten og ned. Han kom med tepper. Etter hvert kom flere til. Til slutt kom luftambulansen og fraktet ham til Arendal.

Toralf Bernt Vatnestrøm Halvorsen har vært yrkesmilitær og inspektør i fengselsvesenet. I mange år pendlet han til sjefstilling i Oslo Kretsfengsel.

— Jeg har kjørt hundretusenvis av kilometer. På sekstitallet kjørte jeg rally og, ikke minst på banen på Hortemo. Aldri ei skramme, før nå, forteller han.

I trafikken, må vi legge til.

- Familien sier du har englevakt, de sier du har hatt flaks før?

— Å jeg må ikke le, det er vondt i hele kroppen. Men jeg har jo opplevd en del.

Familien har drevet velkjente Åsines kafé på Herefoss. En gang var Toralf Bernt alene hjemme da han snublet og gikk på hodet ned ei trapp - rett i asfalten.

— Da jeg kom til legen på Birkeland, fikk jeg ikke sitte på venteværelset. Jeg blødde visst voldsomt fra hodet.

Vil kjøre igjen

For et par år siden ramlet han ned fra taket på Åsines kafe da han skulle skifte takstein.

— Men det gikk greit. Jeg landet på bena.

Denne gang landet han på taket med hodet ned. Men mandag skrives han ut fra sykehuset. Forslått og med noen kutt. Men ellers i relativt god form.

— Om jeg skal kjøre bil igjen? Ja, jeg hadde tenkt det. Men jeg må vel komme meg til en bilforretning først, humrer Toralf Bernt Vatnestraum Halvorsen.