KRISTIANSAND: Før jul skrev Fædrelandsvennen om de rumenske tiggerne som overnattet under Vesterveibroa. Fortsatt – mens gradestokken kryper nedover – bor det tiggere der.

Det har kristiansandspolitiker Dag Vige konstatert med selvsyn.

Dag Vige.jpg Foto: Lars Hoen

— Jeg syklet forbi i morges. Da var det folk der. Seinere, på ettermiddag, kom en av dem bort til meg. Han fortalte de var seks-syv stykker, sier Vige til Fædrelandsvennen.Da hadde venstrerepresentanten allerede levert sin interpellasjon til onsdagens formannskapsmøte i Kristiansand. Det er ikke vanlig praksis å interpellere til formannskapet, men han gjorde det likevel.

— Jeg gjorde det for å få det ned i papirene, heller enn at de ble referert muntlig, sier politikeren.

Nå er han glad for at ønsket om å drøfte situasjonen til byens tiggere øyensynlig vant gehør hos ordfører Arvid Grundekjøn.

Skal møtes

Signalene Vige fikk, er at det om to ukers tid blir et møte om saken. Der vil Grundekjøn selv, varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) og representanter fra kommuneadministrasjonen møte frivillige organisasjoner.

— Det er veldig hyggelig at interpellasjonen ble tatt så positivt. For dette er noe som vil vare ved. Vi har mennesker som kommer til Kristiansand for å finne ut av livet sitt.

Han roser arbeidet organisasjoner som Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, Stiftelsen Arkivet og flere har gjort for byens fattige. Vige er likevel opptatt av at kommunen ikke må fraskrive seg ansvaret for vanskeligstilte av den grunn.

— Jeg har fått tilbakemelding fra flere av organisasjonene. Der er de glade for at det politiske miljøet nå tar denne saken, sier han.

- Skal ikke være trekkplaster

Han mener møtet om to uker må handle om hvilke hensyn man må ta ovenfor tiggerne.

— Det første må være å hjelpe folk så de klarer seg helsemessig. Men samtidig kan vi ikke lage så gode tilbud at Kristiansand blir et trekkplaster for alle som har det vanskelig, sier Vige.

Han skyter inn:

— I Oslo har det begynt å ankomme spanjoler som søker jobb. Med ett har de ikke penger. Det kommer til å skje i Kristiansand også.

Spanske husløse

Frelsesarmeens Kari Klingsheim er glad for muligheten til å drøfte tiggernes situasjon med kommunen. Foto: Tore-Andre Baardsen

Offiser Kari Klingsheim i Frelsesarmeen påpeker at de allerede har ankommet. Så tidlig som i fjor høst banket en håndfull spanjoler på hos Frelsesarmeen i Kristiansand. De var ikke tiggere, men arbeidssøkende:— I Spania var de uten jobbmuligheter. De kom for å få mat. De manglet en plan om hva de skulle gjøre - og manglet også et sted å bo. Det var veldig vanskelig for dem, sier Klingsheim.

Nå er hun glad for at én av dem, en utdannet ingeniør, i hvert fall har funnet seg arbeid.

Samtidig har en gruppe rumenske tiggere vendt tilbake til Kristiansand fra hjemlandet, fortsetter Klingsheim.

— De kom til oss denne tirsdagen, 8-9 av dem, kalde og sultne. På den ene siden var det en gjensynsglede. Vi føler vi kjenner hverandre nå. Men det er en glede med modifikasjoner.

Det går ikke an å sove ute når det er så kaldt. Jeg skjønner ikke hvordan de klarer å sitte der om dagen, en gang, sier Klingsheim.

Ingen overnattinger

Frelsesoffiseren tok en tur til Vesterveibroa i kveld, men uten å se mulige overnattingsgjester der. Der er hun glad for.

Hun setter også pris på det kommende møtet med Kristiansand kommune, der Frelsesarmeen er en av de deltagende organisasjonene.

— Jeg er glad at vi kan stå sammen om den utfordringen. Det er tungt å føle en står alene med et veldig komplekst problem. Jeg tror vi sammen kan gjøre noe praktisk, som likevel gjør at ikke for mange kommer.

Det vil si at de som kommer får nødvendig hjelp, og kan beholde en viss verdighet. Da tenker jeg på dusj, toalett – og at de ikke fryser i hjel. Det største problemet er egentlig å gi dem et sted å bo. I dag er vi avhengige av at folk – "engler" – åpner dørene, sier KLingsheim.