KRISTIANSAND: — Møvig fort er et viktig fortområde, både selve fortet og området rundt, sier Dagfinn Claudius, avdelingsdirektør ved kulturminneavdelingen hos Riksantikvaren.

I dag, fredag, undertegnet riksantikvar Jørn Holme fredningsdokumentene som fører til at fortet i Kristiansand, der verdens nest største kanon på land er plassert, blir vernet for fremtiden.

Kanonen ble bygget av tyskerne i 1942. Kanonrøret er 20 meter lang og veier 110 tonn. Granatene veier 800 kilo.

- Setter stopper for utbygging

Fredningen setter en stopper for utbyggingsplaner i området rundt fortet. Utbyggingen berører imidlertid ikke de 800 boligene som er plassert utenfor verneområdet på Kroodden.

— Det har vært diskusjon rundt dette med utbygging til boligformål. Nå er dette avklart, og utbygging vil ikke være mulig. Derfor danner avgjørelsen et premiss for kommunens arealplan, påpeker Claudius.

Torleif Repstad er prosjektleder for Kroodden-utbyggingen, isamarbeid med Kristiansand kommune. Utenfor verneområde planlegger Repstad ogkommunen 800 boliger. Disse boligene vil trolig ikke berørt av verneplanen.

— Vi vet ikke helt hvilke konsekvenserfredningen vil få for oss som utbygger, sier Repstad.

Bygninger til lokale formål

Eksisterende bygninger i området vil kunne brukes til nye, lokale formål.

— Dette åpner også for muligheten for å etablere et informasjonssenter eller, for eksempel, en barnehage, sier Claudius.