TOK TUREN: Rundt 30 stykk tok turen opp til Møvigveden - 95 meter over havet. Foto: Lars Verket

KRISTIANSAND: SVs mann på Stortinget fra Vest-Agder holdt seg til tre argumenter under sin appell på Møvigveden lørdag kveld.

— For det første er Lofoten, Vesterålen og Senja det viktigste og mest unike området vi har for fiskeressurser. For det andre må to tredjedeler av fossil energi bli liggende dersom vi skal nå togradersmålet, og hvorfor da hente ut olje fra en så problematisk plass? For det tredje overgår arbeidsplassene i fiskerinæringen det som oljenæring kan tilby. Det vil da bli vesentlig færre arbeidsplasser, og kun over en periode på kanskje 30 år, sier Alf Holmelid til Fædrelandsvennen.

— Er argumentene nok til å vinne befolkningen over, Holmelid?

— Dette er gode argumenter som bare blir bedre. Ren og god mat blir bare viktigere i verden, og fokuset på klima blir stadig sterkere. Dessuten er Lofoten en katalysator som forener de som er opptatt av klima og de som er opptatt av biologisk mangfold lokalt. De kommer sammen, og det gir større trykk, sier han.

Holmelid vedgår at miljøbevegelsen har slitt med oppslutningen i det siste, men han mener at fronten mot oljeboring er sterkere enn den var under forrige runde med ojlekamp.

— Jeg merker en større bredde i engasjementet enn sist, sier han.

Varde-protest mot oljeboring

Lørdag kveld ble det på Møvigveden holdt en symboltung protest mot oljeboring i nord og i Skagerrak. Det samme skjedde over 80 andre steder i landet, og vedebrenningen strakk seg fra Narvik til Lindesnes.

— Dette er en nasjonal aksjon, som flere tusen mennesker vil ta del i. I Kristiansand har vi valgt et sted med historisk sus, som ikke er veldig lett tilgjengelig. Så det blir ingen massemønstring, sa leder av Naturvernforbundet i Kristiansand, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, tidligere på dagen.

Men rundt 30 mennesker møtte opp, noe Ulltveit-Moe var fornøyd med.— Det var 30 mennesker og en hund som var ute for å markere solidaritet med alle som jobber mot oljeboring.

Hun sier at det var en bred allianse som hadde møtt opp.

— Vi hadde SU, AUF, Unge Venstre og Framtiden i våre hender, for å nevne noen. Det var en stor dugnad som strakk seg over hele landet med flere tusen mennesker, sier hun.

Nasjonal aksjon

I Vest- Agder ble det tent varder i Lindesnes og i Vennesla, i tillegg til i Kristiansand.

På toppen av den to kilometer lange turen opp til Møvigveden, 95 meter over havet, brant varden med utsikt over Randesund, Flekkerøy, Oksøy og Grønningen fyr i kveld.

Protesten tar i bruk det gamle vedesystemet, som tidligere ble brukt til å varsle om farer som truet landet. Første gang den ble tent på Møvigveden var for vel 900 år siden.