GÅTT GREIT: – Det har vært en grei prosess, sier senioringeniør Bjarne Hillesund til høyre. Grunnerverver Alexander Gulbrandsen til venstre har vært i kontakt med rundt 100 grunneiere. FOTO: JOSTEIN BLOKHUS
BLIR STÅENDE: "La stå" har det sikkert stått på tavla i det gamle skolehuset på Eikeland. Og huset får bli stående, med gang- og sykkelveien som nærmeste nabo. FOTO: JOSTEIN BLOKHUS

BIRKENES: – Det er virkelig sjelden de er så lange. Selv har jeg aldri vært borti gang— og sykkelveiprosjekter som er lengre. Veien vil berøre rundt 100 grunneiere, og selve "sonen" vil ha en bredde på fra 6 til 20 meter i tillegg til dagens riksvei, sier grunnerverver i Statens Vegvesen, Alexander Gulbrandsen.

Torsdag kveld var det åpent møte om prosjektet på kommunehuset på Birkeland. Det var bra frammøte, og mange av de som dukket opp, var direkte berørt. Så vegvesenets folk hadde en lydhør flokk foran seg. Her kom det spørsmål om alt fra framtidig vedlikehold av sykkelveien til muligheten for å splitte den opp mellom syklende og gående. Svaret var for øvrig at det vil bli vårfeiing etter vinterens strøing og at en oppdeling ikke var aktuell politikk.

Målet er sikker ferdsel for de myke trafikantene langs fylkesveien mellom Lillesand og Birkeland. Det finnes i dag en gang- og sykkelvei fra Lillesand opp til Møglestu og fra Birkeland sentrum til Speiderveien. I tillegg er det planer for videre bygging mellom Møglestu og Storemyr. Men en lang strekning i midten mangler altså.

– Dette er et vanvittig viktig prosjekt. Dere i vegvesenet gjør en kjempejobb. Og vi håper på en god dialog framover, for vi vil ha det beste produktet. Det er ellers et gunstig tidspunkt å gå ut med anbud. Dere kan få knall priser, sa Lillesands ordfører Arne Thomassen.

– Kom med innspill!

– Nå er prosjektet ute på høring. Og send inn innspill før fristen løper ut! Alt som kommer inn, vil bli nøye vurdert, sa senioringeniør i vegvesenet Bjarne Hillesund. Han la til at han håpet på oppstart våren 2014 og ferdiggjøring på ettersommeren året etter.

– Jeg synes dette møtet gikk veldig greit, sa Hillesund da folket var i ferd med å finne utgangsdøra. Og han la til at prosessen har vært god hele veien.

– Nå kjenner ikke jeg hele historikken, men det er jo svært lenge man har snakket om denne gang- og sykkelveien. Prosessen har vært lang, sa Hillesund.

Det har vært adskillig fokus på kuene på Eikeland som av og til må krysse riksveien. Så også denne gang.

– Hvordan løsningen blir, er ikke avklart ennå. Det er forskjellige interesser der – og ikke minst utfordringer. Vi må ganske langt ned for å få til en undergang for kuene, og da kommer vi i konflikt med grunnvann, ikke minst i nedbørsperioder. Så vi har ikke landet på noe der. sier han.