KRISTIANSAND: — Nå må vi få tak i mange grytevakter så fort vi kan – og vi håper å være på plass med gryta mandag eller tirsdag. Jeg kan bare si tusen takk for medieomtalen. Den fikk fart på ting, sier Halvor Heggtveit i Frelsesarmeens lederteam.

Heggtveit var en fornøyd mann søndag ettermiddag.

— Senterleder Ruben Storevold ringte søndag morgen og la seg helt flat. Nå ønsker de oss hjertelig velkommen og forklaringen om at alle standplasser var leid vekk, gjelder ikke lenger, sier Halvor Heggtveit.

Storevold sa lørdag at Frelsesarmeen var tilbud plass utenfor hovedinngangen. Inne kunne de ikke stå – av to grunner: For det første at standplasser er leid vekk til Clear Channel, som leier plassene videre ut. For det andre har Sørlandssenteret mellom 50 og 60 henvendelser fra ideelle organisasjoner i året. Senteret ønsket ikke forskjellsbehandling.

Clear Channels representant sa at hans selskap leier én standplass, og at Sørlandssenteret selv disponerer resten.

— Beklagelig misforståelse

Til Fædrelandsvennen sier senterleder Ruben Storevold søndag:

— Det har vært en beklagelig misforståelse. I forbindelse med åpningen av Sørlandssenteret har det vært travelt, og jeg hadde ikke fått med meg at Frelsesarmeen ikke ønsket å stå ute, slik de gjør i byen. De kunne ikke være ute fordi de hadde problemer med å få andre enn eldre grytevakter med dårlig helse. Da jeg ble klar over dette, tok jeg personlig kontakt med Frelsesarmeen søndag morgen. Nå er armeen hjertelig velkommen til å stå inne. Vi skal finne en plass i sammen, sier han.

Korpslederen i Frelsesarmeen og Storevold skal ha et møte mandag for å finne den beste plassen. Storevold tilbyr også armeen å ha en egen gryte ved senterets bemannede informasjonsskranke.

Senterleder ved Sørlandssenteret, Ruben Storevold, skal ordne plass inne til Frelsesarmeen, og sier ting ble som de ble, grunnet en "beklagelig misforståelse". Foto: Torstein Øen

— Hvis de ikke greier å bemanne sin gryte hele tiden, skal det stå en ekstra julegryte i informasjonsskranken som folk kan gi i. Jeg oppfordrer alle senterets kunder til å gi, og jeg oppfordrer folk til å hjelpe Frelsesarmeen med å stå grytevakt. Det er bare å ringe Frelsesarmeen, sier Storevold.

Stormberg-press

Storevold ble også kontaktet av minst en opprørt leietaker søndag morgen. Steinar Olsen i Stormberg reagerte sterkt på senterets armé-nekt. Han ga senterledelsen klar beskjed om at Frelsesarmeen ville bli invitert til å stå med julegryta utenfor hans butikk i senteret, hvis ikke senterledelsen selv ordnet en plass.

— Det viser bare at vi har engasjerte leietakere, og det setter jeg pris på, sier Storevold.

Det vakte kraftige reaksjoner blant våre lesere da Fædrelandsvennen lørdag kveld la ut saken om at Frelsesarmeen ikke fikk lov å stå inne på Sørlandssenteret, uten å leie egen plass. Flere snakket om boikott av senteret.

Ber om rekord

I fjor samlet armeens gryte i Markens inn 1,8 millioner kroner, mens den på Sørlandssenteret passerte 200.000 kr. Ruben Storevold ber senterets kunder sørger for rekord i år.