— Akkurat nå er samarbeidet godt og vi er der vi bør være. Vi har fått svar på de tingene vi lurer på, sier Barth Eide til Fædrelandsvennen.

Han ser ingen grunn til at hjemsendelsen av Molands båre skal trekke veldig langt ut i tid.

— De samtalene vi har hatt tilsier at kongolesiske myndigheter ønsker å samarbeide. Jeg ser ingen grunner til at dette skal utsettes etter at obduksjonen har blitt gjennomført. Slik jeg ser det er det bra for alle parter at det gjøres en obduksjon og etterforskning, slik at alle forhold rundt dødsfallet blir avklart, sier Barth Eide.

Venter med obduksjon

Kongolesiske myndigheter har invitert norsk politi til å være til stede under obduksjonen. Den vil dermed ikke bli gjennomført før Kripos er på plass i Kinshasa.

— Kripos har sagt ja til å reise ned og det er jeg glad for. De har også startet innledende etterforskning, på bakgrunn av at en norsk statsborger er død i utlandet, sier Barth Eide.

Tirsdag ble det kjent at Kripos sender en delegasjon til Kinshasa. I tilegg til rettsmedisinsk personell sendes det også taktiske etterforskere.

Sender fire

Formålet med reisen er å avklare alle omstendigheter rundt dødsfallet.

— Vi sender et team på fire. Det er folk med rettsmedisinsk kompetanse og taktisk etterforskningskompetanse, sier politiadvokat Per Zimmer i Kripos.

— Vil dere bidra med noe utover å være til stede under obduksjonen?

— Det er litt avhengig av hva vi får til når vi kommer ned. Det er vanskelig å si så mye om nå. Hvis muligheten byr er vi rustet til å bidra med andre ting, sier Zimmer, som anslår at teamet kan være framme i løpet av uka.

Styrket nærvær

Den norske utenrikstjenesten er nå til stede med to personer i Kinshasa. Onsdag vil ytterligere en person bli sendt ned for å bistå.

— En av våre mest erfarne diplomater reiser ned i morgen. Denne personen vil bistå i arbeidet som gjøres, spesielt hjemsendelsen av Molands båre og den videre oppfølgingen av Joshua French, sier Barth Eide.