PENGEBESLAG: Politet har beslaglagt kontantbeløp under etterforskningen. Foto: Kripos

KRISTIANSAND: Siden begynnelsen av januar har politiet fortløpende pågrepet og varetektsfengslet mellom 20 og 25 personer i Norge og utlandet, og siktet dem for organisering av et omfattende narkotikanettverk.

— Det dreier seg om flere hundre kilo hasj. Saken er svært omfattende, og etterforskningen er på langt nær ferdig, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen i Kripos til Fædrelandsvennen.

Ifølge Pedersen er 51-åringen fra Søgne å betrakte som en mottaker og selger av store mengder hasj. Da mannen ble varetektsfengslet i Oslo tingrett 23. august, la retten vekt på at den uføretrygdede søgnemannen er "en del av et større nettverk som sannsynligvis står bak en vedvarende narkotikavirksomhet med innførsel av betydelige mengder narkotika til Norge".

Så vidt Fædrelandsvennen forstår, gikk det flere måneder før politiet klarte å identifisere den siktede mannen fra Søgne.

Tatt på vei til Danmark

Den andre sørlendingen som er siktet i saken, er en 66 år gammel mann fra Arendal.

— Slik vi oppfatter hans rolle i saken, har han hatt transportoppgaver i forhold til narkotikaleveranser, sier politiadvokat Pedersen.

Etter det Fædrelandsvennen forstår, ble 66-åringen pågrepet i Kristiansand 9. januar da han var i ferd med å ta ferja til Hirtshals. Etter pågripelsen ble det funnet store mengder hasj i en leilighet han disponerte. Politiet ønsker foreløpig ikke å fortelle hvor mye hasj, men det dreier seg om over 70-80 kilo.

Mannen er siktet etter den strengeste bestemmelsen i narkotikalovgivningen, og grensen for å bruke denne er minst 70-80 kilo. Mannen skal også ha vært involvert i diskusjon om båttransport av narkotika, siden han har skippererfaring.

Mange pågrepet

Det var etter et langt og intenst samarbeid mellom spansk, dansk og norsk politi at de første seks personene ble pågrepet på Løten og Elverum i Hedmark 2. januar. I midten av februar ble fire personer pågrepet i Oslo. Senere har etterforskningen stadig vekk ført til nye pågripelser. En av de siste som ble arrestert, var mannen fra Søgne, som nå er løslatt etter å ha sittet i varetekt i fire uker.

I forbindelse med etterforskningen er det gjort en rekke store narkotikabeslag og beslag av penger.

Politiet tror ikke saken er klar for rettslig behandling før på ettervinteren eller våren. Saken er svært omfattende, og det er Kripos som har koordinert etterforskningen, der flere politidistrikter i landet har vært med.