KRISTIANSAND: — Vi vil til bunns i dette. Her skal alle steiner vendes, sier Vidar Kleppe (Dem) som er leder for kontrollutvalget i Kristiansand. Han reagerer kraftig på overforbruket ved det nye rådhuskvartalet.

Fædrelandsvennen skrev onsdag at ombyggingen og nybyggingen blir 70 millioner dyrere enn budsjettert. Utgiftene til teknisk rådgivning er doblet, fra 19 til 38 millioner kroner. Det er spesielt disse konsulentutgiftene Kleppe vil finne ut av.

Flere sprekker

— Det er doblet! Hvordan kan det bli slik når profesjonelle og kompetente folk går inn i et prosjekt? spør Kleppe retorisk. Han har sett seg litt lei på stadig overraskelser i de kommunale utgiftene, og ramser opp Aquarama, Start-engasjementer og nå rådhuskvartalet.

Kleppe hevder å ha fått flere henvendelser fra folk som har reagert på overskridelsene.

Kontrollutvalget bestemte i august å bestille en rapport fra kommunerevisoren. Rapporten skal ta for seg hvor store ressurser kommunen og de kommunale foretakene bruker på kjøp av bistand fra konsulenter, rådgivere, advokater og andre som ikke er ansatt i kommunen.. Arbeidet starter denne måneden.

Sjekker timelønn

Onsdag tok Vidar Kleppe kontakt med revisjonssjef Tor Ole Holbek og sa at pengebruken ved rådhuskvartalet også må med.

— Om vi må utvide rammene for å få det med, så gjør vi det, sier Kleppe.

— Vi skal få dette frem, og vi skal også ha frem timelønnen vi betaler for disse konsulentene, legger han til. Kleppe mener at det ofte kan være billigere å ha egne kommuneansatte til å gjøre jobben.

— Tenk hvor mange ansatte vi kunne hatt for 38 millioner kroner, sier han.

Kleppe vet ikke hvor mye kommunen bruker på konsulenter i året.

— Det har det aldri vært noen oversikt over. Det skal vi lage nå, sier Kleppe.

Komplisert

Rambøll har hatt brorparten av den tekniske rådgivningen i det store prosjektet. Regiondirektør Bjørn Inge Rundtom var tirsdag og onsdag på reise, og vil sette seg mer inn i saken før han gir detaljerte kommentarer. Likevel sier han at prosjektleder Arne Birkeland i Kristiansand Eiendom peker på de viktigste grunnene til overskridelsene.

Birkeland sa onsdag at det er komplisert å bygge sammen nye og gamle bygg. Det er omfattende arbeid å bevare fasaden og det gamle branntårnet. Samtidig fant de mange overraskelser i et av husene som er ombygd.

Arne Birkeland sier at de vil følge opp alle ting som kommer fra politisk hold. Mer ønsker han ikke å kommentere nå.

Rådmann Tor Sommerseth sier at Vidar Kleppe er i sin fulle rett til å be om en gjennomgang, og at de vil kommentere dette når de legger saken frem for politikerne.