KRISTIANSAND: — Dette er spennende. Jeg har gått og bekymret meg så lenge, men nå fikk jeg noen løsninger. Det var godt å få bekreftelse på det jeg allerede visste, sier Manuela Holmquist.

- Det stemte

Janpheen (Phen) Chookla har akkurat lest tarotkortene for henne på alternativmessen i Kristiansand. Rundt 600 mennesker besøkte messen i løpet av helgen.

Holmquist jobber selv som massør, og mener at det er mer i verden enn det som er svart/hvitt.

— Jeg ble spådd av Phen på Geilo for to år siden. Da sa hun at det kom til å skje noe stort i livet mitt. Og det stemte, for vi flyttet til Mandal. Hun mente også at jeg ville få et tredje barn, en gutt, og nå er det en liten gutt på vei, forteller Manuela Holmquist.

- Lever i en boble

Chookla har drevet med tarotkort i 10 år.

— Det er som regel spørsmål rundt kjærlighet, jobb og økonomi folk vil ha svar på, sier Chookla.

Hun er på messen sammen med samboer Jan-Erik Hanssen. Han beskriver seg selv som både klarsynt og et medium. I tillegg driver han med healing, rensing av hus og tankefeltterapi. Blant annet.

TANKEFELTTERAPI: Jan-Erik Hanssen driver blant annet med tankefeltterapi, en terapiform der man banker på visse punkter. Foto: Tore André Baardsen

— Tankefeltterapi er en terapiform der man banker på visse punkter. Dersom et barn som ikke er så flink til å skrive, kan man banke på et punkt på hånden, sier Hanssen og demonstrerer. - Det er mange som er skeptiske til det dere driver med her. Hva tenker du om det?

— De har aldri vært overbevist om noe før. Man lever i en boble der man ikke vil åpne seg, svarer Hanssen.

Boksignering

Messen byr på mer enn behandling, spådommer og salg av krystaller, bøker og musikk. Det blir også holdt foredrag, og det store trekkplasteret denne helgen er Lilli Bendriss fra Åndenes Makt.

BOKSIGNERING: Ingelise Karlsen får en bok signert av Lilli Bendriss fra Åndenes Makt. Foto: Eva Myklebust

Under foredraget sitt fortalte hun om sin livshistorie.— Mot slutten av foredraget gikk jeg inn i en lett transekanalisering der jeg fikk noen ord fra mesterne, the Council of Elders kaller jeg dem, forteller Bendriss.

- The Council of Elders?

— Ja, de er ikke døde, men beings fra den sjette dimensjon. Jeg tror at det er et sydende liv i universet, og the Council of Elders kommer fra Andromedagallaksen, Melkeveiens nærmeste nabo, forteller Bendriss før hun må signere flere bøker.

Skeptisk

Gunnar Tjomlid har skrevet bok om alternative behandlinger, og første kapittel i boka handler om da han var på Alternativmessen i Lillestrøm i 2011. — Jeg synes at det skal være frihet til å ha slike messer, og det er et fascinerende skue, sier Tjomlid.

— Det er helt greit at man gir massasjer og lignende, men jeg blir skeptisk når man blander inn mystiske forklaringer og lover mer enn det man kan holde, sier Tjomlid.

Han mener at å oppsøke tarotlesere eller klarsynte blir som et slags lavterskel psykologtilbud.

— Folk har behov for å få bekreftelse, og å bli sett og hørt, og sånn sett kan det ha sin virkning. Samtidig er det svindel etter mitt syn, mener Tjomlid.

- Hvorfor tror dette er så populært?

— Jeg er ikke helt sikker på hvorfor dette vokser, men min teori er at etter hvert som samfunnet går framover og blir mer komplekst, så blir det lettere å falle tilbake og søke enkle løsninger, svarer Gunnar Tjomlid.