KRISTIANSAND: Fredag ble det kjent at kommende biskop i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, ikke vil vie fraskilte.

— Da jeg leste det på nettavisene tok jeg straks kontakt med kirkekontoret i Mandal for å melde meg ut av Den norske kirke, sier leder av Vest-Agder Arbeiderparti, Linda Verdal til Fædrelandsvennen.

Skuffet

— De holdningene Stein Reinertsen står for er ikke forenlige med at jeg kan stå som medlem. Jeg er skuffet over at han ikke vil vie skilte. Det er lite raust, og vitner om intoleranse. Sørlandet trenger ikke slike holdinger, mener hun.

— Jeg visste at han var konservativ, men med slike holdninger fremstår han som erkekonservativ. Dersom Kirken fortsetter å ansette slike biskoper, er det ikke lenger en folkekirke, mener hun.

- Skulle blitt kjent tidligere

Linda Verdal mener at Reinertsen skulle ha gjort folk oppmerksomme på sine holdninger til gjengifte tidligere, slik at det kunne blitt en del av den offentlige debatten.

— Jeg tror det kunne påvirket ansettelsesprosessen. Jeg tror disse opplysningene kom som en overraskelse for mange. Åtte av tolv biskoper støttet Anne-May Grasaas, som var min personlige favoritt. Hun er raus, inkluderende og forstår at mennesker møter utfordringer i livet, sier Verdal.

Linda Verdal var imot å avvikle politisk styrte ansettelser i Kirken. Stein Reinertsen er den første biskopen som er utnevnt av Kirken selv med den nye ordningen.

— Jeg fryktet at Kirken ville gå i en mer konservativ retning og at det ville bli en innholdsmessig innsnevring. Med politisk styrte ansettelser kan man sikre at Kirken følger tidsånden, sier Linda Verdal som erkjenner at den nye ordningen er kommet for å bli.

— Men det er opp til medlemmene om de vil bli, sier politikeren.

— Bør ha åpen kirkedør

Åse Michaelsen (Frp) mener også at kommende biskop Stein Reinertsen fremstår som veldig konservativ når han ikke vil vie fraskilte.

— På et slikt område bør Kirken ha åpen hjertedør og kirkedør. Det må jo være bra at folk ønsker å gifte seg i kirken, sier Åse Michaelsen som allikevel mener at Reinertsen har rett til å mene det han vil.

- Trist

Alf Holmelid (SV) er heller ikke særlig fornøyd med Reinertsens syn på gjengifte.

— Jeg synes det er trist at vi har fått en biskop som står for holdninger som jeg trodde vi var ferdige med for flere tiår siden. Jeg synes han skal holde seg for god til å dømme over andres liv og valg. Reinertsen har tidligere uttalt at han vil jobbe for mer toleranse. Det stemmer dårlig med at han ikke vil vie fraskilte, sier Holmelid.

Dagrun Eriksen (KrF) mener det er viktig at Kirken diskuterer gjengifte.

— Det finnes forskjellige syn på dette i Kirken, men jeg er glad for at den nye biskopen er tydelig på at det alltid har vært åpning for gjengifte i luthersk etikk og at dette ikke er en mening han vil pålegge andre i bispedømmet. De fleste innenfor Kirken i dag mener at gjengifte ikke er noe problem, skriver Dagrun Eriksen i en SMS til Fædrelandsvennen.

Det lyktes ikke Fædrelandsvennen å komme i kontakt med Stein Reinertsen fredag kveld.