FARSUND: En 22 år gammel mann fra Sandnes er i Lister tingrett dømt til fengselsstraff i 30 dager etter en trafikkulykke i Kvinesdal lørdag 20. desember 2008. Ulykken skjedde på gamle E 39 like nedenfor Utsikten hotell, hvor 22-åringen og to kamerater overnattet den aktuelle helgen.

Etter å ha vært i Kvinesdal sentrum, kom bilføreren og kameratene kjørende oppover mot Utsikten da 22-åringen mistet kontrollen i en høyresving. Bilen havnet i grøfta på venstre side av veien, og ble deretter kastet tilbake i veibanen hvor den ble liggende på taket.

Fastklemt

En 24 år gammel passasjer, også han fra Sandnes, ble sittende fastklemt i baksetet bak førersetet. 22-åringen og en jevnaldrende kamerat som satt i passasjersetet foran, kom seg ut av bilvraket ved egen hjelp.

24-åringen ble først brakt med ambulanse til Sørlandet sykehus i Flekkefjord, men ble senere samme dag fløyet videre med luftambulanse til Stavanger universitetssykehus. Han ble påført hjerneskade, brudd på flere ribben, skade på begge lungene og sammenfall av deler av venstre lunge, ifølge dommen fra Lister tingrett.

En spesialist i nevrokirurgi opplyste i retten at den skadede 24-åringen «vil ha problemer med å fungere i en avansert jobb og i andre situasjoner som krever mer innviklete handlinger, mens han i det hverdagslige vil klare seg bedre».

Erkjente seg delvis skyldig

Mer enn ett år etter ulykken, er 24-åringen kun tilbake i arbeid to halve dager i uken.

Under rettssaken i Farsund erkjente bilføreren seg skyldig i å ha holdt for høy hastighet i ulykkessvingen, men erkjente ikke straffansvar for å ha forvoldt en betydelig legemsskade.

22-åringen fortalte i retten at han opplevde svingen som overraskende krapp. Derfor dro han hardt i rattet og fikk sleng på bilen. Han hevdet imidlertid at han ikke kjørte fortere enn fartsgrensen på 80 kilometer i timen i svingen, som har to kjørefelt. Mannen kjørte i det innerste kjørefeltet nærmest autovernet, et felt hvor sakkyndige i Statens vegvesen har beregnet kritisk hastighet for å unngå skrens til å være 76 kilometer i timen.

På grunn av manglende spor på ulykkesstedet, klarte ikke Statens vegvesen å foreta en beregning av bilens hastighet. Det ble ikke funnet tekniske feil som kunne ha hatt innvirkning på ulykken.

Mister lappen

Bilføreren hevdet både i politiavhør og retten at grus i veikanten kan ha ført til skrensen. Det valgte retten å ikke tro på, spesielt siden verken politiet eller Statens vegvesen registrerte grus i veien på stedet.

«Det må bebreides tiltalte som uaktsomt at han ikke regnet med at måten han kjørte på kunne medføre at han mistet kontrollen over bilen, med betydelig legemsskade som en påregnelig følge. Det er i så måte ikke snakk om et øyeblikks uoppmerksomhet fra hans side», heter det i dommen.

I tillegg til å sone 30 dager i fengsel, ble 22-åringen fradømt førerkortet i to år. Førerkortet har allerede vært beslaglagt av politiet i ett år, en periode som blir trukket fra. Mannen må avlegge ny førerprøve for å få lappen tilbake.

22-åringen må også betale 3000 kroner i saksomkostninger.