KRISTIANSAND: I dag ble det klart at Sørlandet sykehus mister sin styreleder Peder Olsen. Grunnen er at det er blitt stilt spørsmål ved at ansatte i helseforetakene også er styreledere i sykehusene.

— Vi har ikke hatt noen mistanke om at Peder Olsen ikke prioriterer Sørlandet sykehus godt nok i forhold til behovene i Oslo, sier Frode Gallefoss, overlege ved Sørlandet sykehus i Kristiansand og representant for de ansatte i sykehusstyret.

Peder Olsen er i dag styreleder for Ahus, Sørlandet sykehus og Vestre Viken.

— Jeg synes Peder Olsen har klart seg bra. Men jeg synes det er en generell utfordring både for et styre og ledelsen ved et sykehus å ta avgjørelsene raskt nok, så vanskelige som utfordringene er her på Sørlandet. Mange synes nok det har gått for tregt, sier Gallefoss til Fædrelandsvennen.

- En vanskelig jobb

Seksjonsoverlege ved Sørlandet sykehus i Kristiansand, Gunnar Fjermeros, sier dette om Peder Olsens innsats:

— Han har hatt en vanskelig jobb. Om andre ville gjort det bedre, kan vi ikke se bort fra, sier Fjermeros.

Egil Hagen, overlege ved medisinsk avdeling i Arendal, sier følgende:

— Jeg kunne levd godt med Peder Olsen som fortsatt styreleder. Men jeg forstår begrunnelsen for å endre dette systemet med interne styreledere. Det er uryddig at styreledere sitter med så mange hatter, sier Hagen, som også er foretakstillitsvalgt og representerer alle legene ved Sørlandet sykehus.

- Må ha en langsiktig plan

Nå har alle store forventninger til en ny styreleder. Han kan tidligst være på plass etter styremøtet i Helse Sør-Øst 25. oktober.

— En styreleder bør ha evne til å lytte til fagfolkene, våge å ta avgjørelser, selv om de er upopulære, og ha en langsiktig plan for sykehusdriften, sier seksjonsoverlege Gunnar Fjermeros.

Sørlandet sykehus har vært preget av mye støy knyttet til samarbeidsproblemer mellom avdelingene i Arendal og Kristiansand. Også en ny styreleder må forholde seg til dette.

— Utfordringen er fordelingen av ressurser i de tjenestene som er i vårt helseforetak, spesielt hvordan ressursene skal fordeles etter Arendal-Kristiansand-aksen, sier Gallefoss.

— Og utfordringen er også å ha klare skisser på hva som er framtidenes sykehus på Sørlandet, fordelt på tre steder.Ikke bare nytt sykehus om 20 år, men hvordan vi skal fordele ting om fem og ti år. Vi må ta en åpnere diskusjon, sier Gallefoss.

Han nevner også det store utbyggingsbehovet på Sørlandet sykehus i Kristiansand.

— Vi har behov for en ekstra milliard i lån fra Helse Sør-Øst, sier Gallefoss

- Må kjenne sykehuset godt

Overlegen mener Peder Olsen har hatt en fordel som styreleder.

— Fordelen med Peder Olsen er at han er medisiner som har erfaring med administrasjon og ledelse. Tidligere har vi hatt næringslivsfolk som styreledere. Det er ulemper med det, sier Gallefoss.

Egil Hagen, overlege ved Sørlandet sykehus i Arendal, sier han ønsker seg en styreleder som kjenner sykehuset godt.

— Det er viktig å kjenne organisasjonen, hvilke saker vi er opptatt av. Den de velger må kjenne Sørlandet sykehus, sier Hagen.