MERKET: Rognhummeren er merket ut fra fangststed, slik at det skal bli enkelt å sette dem ut samme sted til sommeren. Med seg får de hundre eksemplarer hver av yngelen sin. Foto: Jon Anders Skau
MÅLES: Frode Stokkeland hadde ansvaret for å måle hummerne som ble samlet inn lørdag. Her viser han frem en av de flotte eksemplarene. Foto: Jon Anders Skau
LOKALE FISKERE: 24 hobbyfiskere har fisket de til sammen hundre rognhummerne som etter planen skal skape liv i både hummernæring og hobbyfiske utenfor Flekkerøy. Steinar Kristiansen (nr to f.v) leverte den første bøtte med hummer. Robert Tønnessen (t.v) og Frode Stokkeland kontrollerer målene. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: — I dag har 24 fiskere levert til sammen hundre hummere med rogn til oss. De skal tirsdag flys til Tjeldbergodden mellom Kristiansund og Trondheim, der hummeryngelen skal klekkes, forteller Bård Karlsen, styreleder i Flekkerøy Hummer SA.

De hundre vordende hummermødrene skal flys tilbake til Flekkerøy etter barsel-oppholdet på nordvestlandet, og slippes ut der de ble fanget, sammen med ti prosent av yngelen sin.

— Nå har vi hundre prakteksemplarer av hummer med gode Flekkerøygener. Hver av dem har mellom 10.000 og 20.000 egg under seg. Hver hummer er merket, slik at vi vet hvor de ble fanget. Vi skal bare beholde dem for denne klekkinga, til sommeren slippes de ut igjen der de kom fra, forteller Karlsen.

Yngel på beite

Formålet med hummerfangsten er å få yngel til havbeitet som Flekkerøy hummer og Norsk hummer har søkt om konsesjon for utenfor Oksøy. Ti prosent av yngelen som klekkes i Kristiansund skal settes ut igjen i sommer sammen med mødrene. Karlsen regner med at de kommer til å tilbakeføre 100 hummeryngel per hummer til havbunnen utenfor Flekkerøy. Resten, 90 prosent av yngelen, skal settes ut i havbeite, dersom bedriften får konsesjonen de har søkt om.

— Normalt er det bare mellom to og fem hummeryngel per hummer som setter seg på bunnen og vokser opp. Vi greier å få så mange som tusen per hummer til å overleve. Når vi setter ut hundre per hummer, bidrar vi til å bedre bestanden, slik at kystfiskere og hobbyfiskere skal kunne drive hummerfiske utenfor Flekkerøy i fremtiden, sier Karlsen.

Skepsis og entusiasme

Han skryter veldig av fiskerne som leverte inn hummere lørdag.

— De som har bidratt, har registrert seg som rognhummerfiskere, og har hatt lov til å fiske rognhummer for oss. Fiskerne får markedspris for fangsten sin. Jeg tror mange er svært fornøyde med å få dekket utgifter til bensin, samtidig som de bidrar til mer hummer rundt Flekkerøy, sier Karlsen.

Det har vært en del skepsis til hummerbedriften, der en del lokale krefter har vært sterkt kritiske til havbeite av hummer.

— Det har vært en del skepsis, men vi merker også mye entusiasme. Vi fikk tillatelse til å fiske 3000 rognhummere, men vi har bare tatt opp hundre. Vi vil unngå støy og tenke nøysomhet det første året. Vi håper at vi kan vise at vi er med på å få bestanden i riktig retning, sier Karlsen.